Italija je šampion Evrope, Engleska pred punim Vemblijem izgubila u penal seriji
Foto: Getty images

Italija je šampion Evrope, Engleska pred punim Vemblijem izgubila u penal seriji

Fudbaleri Italije novi su šampioni Evrope, pošto su u finalu Evropskog prvenstva savladali Englesku na Vembliju posle boljeg izvođenja jedanaesteraca - 3:2 (1:1, 1:1). Azuri su se domogli druge kontinentanle titule u istoriji, a prve posle 53 godine. Gordi albion je propustio još jednu šansu da osvoji premijerni trofej na evropskim šampionatima i ostaje sa samo jednim peharom na velikim takmičenjima osvojenim na Prvenstvu svijeta 1966.

Apsolutni heroj italijana je golman Đanluiđi Donaruma, koji je zaustavio pokušaje Džejdona Sanča u četvrtoj i Bukaja Sake u petoj seriji!

Imali su Englezi prednost na penalima, posle promašaja Andree Belotija u drugoj seriji, i veliku šansu da osvoje toliko čekani trofej, ali su posljednja tri jedanaesterca propustili. Prije Sanča i Sake, neprecizan je bio i Markus Rašford pogodivši stativu. Otuda im ni neiskorišćeni penal Žoržinja nije pomogao. Vembli ispunjen praktično do posljednjeg mjesta je zanijemio, Engleska je još jednom ostala praznih šaka, Italija je na krovu Evrope.

Posle svega viđenog tokom 120 minuta, reklo bi se više nego zasluženo su Azuri slavili. Iako su morali da jure zaostatak od drugog minuta i gola Luka Šoa, sve vrijeme su bili konkretniji rival i napadali, što im se na kraju isplatilo. Leonardo Bonući je pogotkom u 67. izjednačio i, ispostaviće se, poveo tim ka konačnom trijumfu.

Finalni okršaj otvoren je najbržim golom u istoriji finala evropskih prvenstava. Posle svega jednog minuta i 57 sekundi zatresla se mreža Italije.

Otvorio je Hari Kejn kontra-napad Engleske, poslao loptu na desnu stranu ka Kiranu Tripijeu, a ovaj centrirao na drugu stativu do usamljenog Šoa, koji je udarcem od bliže stative doveo Gordi albion do prednosti.

Rani pogodak obećavao je spektakl, ali je do kraja utakmice samo jedan tim bio raspoložen za igru – Italija. Engleska je, uprkos frenetičnoj podršci sa tribina Vemblija, najveći dio meča provela sa svim igračima u svojih 30 metara.

Bez napadačkih ambicija igrali su Ostrvljani, o čemu govori podatak da je jedini šut u okvir gola, od ukupno pet, bio pogodak Šoa. Namjera je bila više nego jasna – odbraniti pošto-poto stečeno vođstvo.

Posle prvog poluvremena djelovalo je da bi u tome mogli da uspiju, pošto ni Azuri nisu briljirali u napadu zaprijetivši samo kod udarca sa distance raspoloženog Federika Kjeze.

Ipak, drugo poluvrijeme donijelo je pravu dominaciju Italijana, često i posjed lopte od preko 70 odsto.

Izmjene koje je napravio Roberto Mančini potpuno su zbunile Engleze i njihovog selektora Gareta Sautgejta. Posebno odluka iskusnog stratega da umjesto neprimjetnog Ćira Imobilea ubaci Domenika Berardija i zaigra sa Lorencom Insinjem kao "lažnom“ devetkom.

Izuzetno pogubljeno djelovao je domaći sastav, što je Italija koristila i vršila pravu opsadu na gol Džordana Pikforda. Čuvar mreže Gordi albiona spasavao je tim kod pokušaja Insinjea u 57. i Kjeze u 62, ali je nedugo zatim bio potpuno nemoćan.

Posle kornera i velike gužve, Pikford je udarac Marka Veratija sproveo do stative, lopta se odbila do Leonarda Bonućija koji ju je praktično sa metar vratio u mrežu i izjednačio rezultat.

Momentum se tada potpuno prebacio na stranu Italijana i napadi u talasima nisu prestajali. Uspjela je, ipak, Engleska da se konsoliduje, pa je do kraja viđena još samo šansa Berardija i rezultat je ostao nepromijenjen.

I u produžecima su Azuri se igralo u istom ritmu. Azuri su više željeli gol, a Gordi albion odbranu istog. Kako je vrijeme odmicalo, tako je umor činio svoje. Tempo je sve više opadao, obazrivost ekipa pojačavala, pa se na kraju pobjednik rešavao u penal seriji.

Tamo su Italijani bili uspješniji i došli do kontinentalne titule.

Sport klub

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.