Montefarm: Činimo sve da obezbijedimo ljekove, ne može uticati na nestašicu
Montefarm

"Nabavka citostatika nije jednostavna"

Montefarm: Činimo sve da obezbijedimo ljekove, ne može uticati na nestašicu

Apotekarska ustanova "Montefarm" tvrdi da će učiniti sve da građani ne idu samostalno u nabavku citostatika, jer su vrlo svjesni i njihovih dijagnoza i borbe u kojoj im je potrebna podrška cijelog društva.

Iz ove ustanove "Vijestima" su pojasnili da ta ustanova sprovodi nabavke isključivo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno raspisuje tendere čije su procedure uslovljene zakonom, nerijetko komplikovane i vremenski dugo traju i da ta ograničenja često utiču na njihovo poslovanje, dinamiku nabavke i isporuku do krajnjeg korisnika - pacijenta.

"Uprkos našim naporima, vrlo svjesnim i savjesnim farmaceutima komercijale, kao i svih zaposlenih u Montefarmu, povremeno se dešavaju nestašice određenih ljekova na koje mi ne možemo da utičemo. Pomenute tenderske procedure su samo jedan od problema na koji nailazimo prilikom nabavke ljekova i medicinskih sredstva", kazali su iz "Montefarma".

Iz ove ustanove su pojasnili da se citostatici obezbjeđuju na osnovu procjene nadležnih zdravstvenih ustanova i to: koje vrste, u kojoj količini i za koji period.

"Ove godine nije raspisivan tender usljed jednomjesečnog budžetskog finansiranja, pa smo više puta javnost upozoravali da može doći do nestašice ljekova za liječenje rijetkih i teških oboljenja. Nabavka citostatika nije jednostavna, proizvođači insistiraju na planu potrošnje za šest do 12 mjeseci kako bi se pakovanje, prevod i ambalaža obezbijedili za naše tržište", saopšteno je iz "Montefarma".

U ovoj ustanovi tvrde da je narudžba na jednosmjesečnom nivou rizična jer je teško osigurati isporuku odmah.

"Konkretno, na ovu vrstu problema naišli smo kada je u tekstu pomenuti Irinotec u pitanju. Zahvaljujući timskom radu, tridesetogodišnjem iskustvu i našim maksimalnim profesionalnim angažovanjem nije došlo do dužih i većih nestašica, iako smo kao zdravstveni radnici ubijeđeni da do njih ne bi trebalo niti smije doći", istakli su iz "Montefarma".

Iz ove ustanove su pojasnili da su nabavke citostatika nekada uslovljene samim proizvođačima, koji, naročito u prethodnoj kovid godini, imaju problem nabavke sirovina, ambalaža i same distribucije ljekova.

" Na te i takve nedostatke ne može uticati Montefarm niti naš zdravstveni sistem, stoga se dešavalo, a i dešavaće se, povremena nestašica nekih ljekova. Ono što naša ustanova može da garantuje jeste da će Montefarm učiniti sve što je u našoj nadležnosti da građani Crne Gore ne idu samostalno u nabavke, jer smo vrlo svjesni i njihovih dijagnoza i borbe u kojoj im je podrška potrebna od strane cjelokupnog društva", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.