Đukanović na centralnoj proslavi Dana državnosti u Virpazaru; Simović: Svecrnogorska, slobodarska i antifašistička svetkovina

80. godišnjica Trinaestojulskog ustanka

Đukanović na centralnoj proslavi Dana državnosti u Virpazaru; Simović: Svecrnogorska, slobodarska i antifašistička svetkovina

U organizaciji SUBNOR-a i antifašista Crne Gore svečanim programom u Virpazaru biće obilježen jubilej 80 godina od 13. jula, dana ustanka i početka borbe protiv fašizma.

Crna Gora proslavlja Dan državnosti 13. jula a ovaj datum se veže za dva ključna događaja u savremenoj crnogorskoj istoriji.

Prvi je 13. juli 1878. Godine, kada je Crna Gora konačno priznata kao međunarodna država.

Drugi 13. juli se odnosi na onaj iz 1941. godine, na kojem je Crna Gora ustala protiv fašizma.

13jul

“Više od 30 hiljada ustanika, za kratko vrijeme oslobodilo je veliki dio Crne Gore, izuzimajući nekoliko utvrđenih gradova. To je početak velike borbe i pobjede nad fašizmom, dje su svi narodi i narodnosti dale nezaboravan doprinos. Svaki osmi stanovnik Crne Gore, ili oko 32 hiljade boraca položilo je živote na oltar slobode. Zato, proslava dana ustanka je svecrnogorska, slobodarska i antifašistička svetkovina, svih koji poštuju prošlost i bore se za pravo i slobodu svakog čovjeka i naroda”, istakao je potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Slobodan Simović za portal Analitika.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je svečanost u Virpazaru koliko poštovanje za sve ustanike i borce za slobodu, toliko podsjećanje da Crna Gora za sva vremena ostaje antifašistička, partizanska, slobodarska, multienička i multikonfesionalna, otvorena za sve dobronamjerne ljude, kako kroz vjekova iza nas, tako u vremenu koje dolazi.

“Sve ćemo učiniti u okvirima pandemijskih uslova da svečanost bude pravi izraz slobodarstva i dostojanstva naše zemlje”, kazao je Raičević za ovaj portal.

“Naša Organizacija, koja baštini kako tradiciju narodno-oslobodilačke borbe i socijalističke poslijeratne izgradnje, tako i sjećanje na sve crnogorske oslobodilačke ratove svojim brojnim aktivnostima čvrsto stoji na braniku odbrane antifašizma,u vremenu kada poražene snage i njihovi ideološki i drugi nasljednici pokušavaju da izjednače časne ustanike i borce sa izdajnicima svoga naroda i saradnicima okupatora”Poručio je -poruka je predsjednik boraca i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić. 

Iz barskog UBNOR-a napomenuli su da su u tom gradu završni radovi na uređenju spomen - kompleksa posvećenog barskim logorašima.

“Iz bogatog programa aktivnosti, za ovu priliku izdvajamo prigodan program sjećanja na Stanu Tomašević-Arnesen,slavnu partizanku i ambasadorku koje će krajem narednog mjeseca biti održano u Baru”, rekao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara Đuro Marković.

U radu Organizacionog odbora učestvovali su Branka Nikezić, potpredsjednica i Dragan Mitov Djurović,generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore. 

 

centralnaproslava

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.