Južna Koreja: Uvode se stroge mjere, zabrana svih okupljanja
Foto: Epa-efe

Južna Koreja: Uvode se stroge mjere, zabrana svih okupljanja

Vlasti Južne Koreje će od ponedeljka na dvije nedjelje pooštriti ograničenja protiv korona virusa na najviši nivo u Seulu i nekim susjednim regionima, nakon što su novi slučajevi kovid 19 dostigli dnevni rekord drugi dan uzastopno.

Ta država je u četvrtak prijavila 1.316 novih slučajeva kovid-19, u odnosu na prethodni rekord od srijede kada je bilo 1.275 potvrđenih infekcija u danu, a visoki zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi se taj broj mogao udvostručiti do kraja jula, prenosi Rojters.

Novim mjerama od ponedeljka škole su zatvorene, javna okupljanja su ograničena na dvije osobe posle 18 časova, a svi skupovi ili drugi događaji su zabranjeni.

Prema odluci vlasti noćni klubovi i barovi će biti zatvoreni, dok je u restoranima i kafićima dozvoljena ograničena posjeta, a posle 22 časa samo usluga za ponijeti.

„Samo u Seulu je treći dan uzastopno zabilježeno 500 novih slučajeva, a četiri od pet potvrđenih infekcija su iz ovog područja“, naglasio je premijer Kim Bu-kjum na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Iako će nova ograničenja „nivoa 4“,najtežih od svih mjera socijalnog distanciranja, biti uvedene u ponedeljak, Kim je preporučio stanovnicima da se uzdrže od bilo kakvih privatnih okupljanja već od danas.

Takođe je najavio da će tokom dvonedjeljnog pooštravanja mjera vlada obustaviti program uveden ranije ove godine, a koji je omogućavao okupljanja na otvorenom bez maski za građane vakcinisane sa najmanje jednom dozom protiv kovid-19.

Južna Koreja je u potpunosti imunizovala samo nešto više od 10 odsto od svojih 52 miliona stanovnika, dok je 30 odsto njih dobilo najmanje jednu dozu, većinom stariji od 60 godina, a zemlja ima plan da dostigne kolektivni imunitet prije novembra vakcinisanjem 70 odsto stanovništva sa najmanje jednom dozom do septembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.