Milatović: Nema boljeg načina da se investira u budućnost ZB od ulaganja u mlade
Jakov Milatović

Milatović: Nema boljeg načina da se investira u budućnost ZB od ulaganja u mlade

Zapošljavanje mladih je izazov sa kojim se suočava kako Evropska unija, tako i Zapadni Balkan. Nezaposlenost mladih je već dugo prisutan izazov u Crnoj Gori koji se tokom krize dodatno pojačao, koji prijeti da se nastavi i u periodu nakon pandemije. Na toj liniji Vlada Crne Gore ostaje posvećena strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja karijernih mogućnosti za mlade ljude, kazao je kazao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović boravi u radnoj posjeti Sloveniji, na poziv ministra za rad, porodicu i socijalna pitanja Vlade Slovenije Janeza Ciglera Kralja, gdje učestvuje na Drugom ministarskom sastanku EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Tema ovogodišnjeg sastanka je zapošljavanje mladih i razmatran je zajednički regionalni odgovor na izazove koje je ostavila COVID kriza.

Tom prilikom, Milatović je poručio da će u predstojećem periodu Vlada uložiti dodatni napor da podrži lakšu tranziciju mladih iz sistema obrazovanja na tržište rada, kao i da se za neaktivne mlade kreiraju prilike za lakše pronalaženje posla. 

"Sa ciljem da prevaziđe izazov nezaposlenosti mladih, Crna Gora je prepoznala Garancije za mlade kao bitan mehanizam podrške mladima", naglasio je Milatović.

U svom daljem izlaganju Milatović je apostrofirao da se uz zajednički proces učenja sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, uz podršku organizacija kao što su Međunarodna organizacija rada i Evropska fondacija za obuku.

On je istakao da se garancije za mlade mogu postepeno sprovesti kao uspješna priča u Crnoj Gori i da je ulaganje u mlade najbolji način da se investira u budućnost jedne zemlje.

1625765573milatovicslovenija2

"U skladu sa posvećenošću koje je danas iskazano usaglašavanjem Deklaracije, još jednom moram naglasiti da, sa ciljem postepenog uspostavljanja, sprovođenja i jačanja Garancija za mlade u Crnoj Gori u korist crnogorske budućnosti – njenih mladih – računamo na tehničko usmjeravanje i finansijsku podršku Evropske komisije kroz Instrument za predpristupnu pomoć, kako bi doprinijeli da se šema Garancija za mlade na odgovarajući način postavi i realizuje", istakao je ministar ekonomskog razvoja.

On je istakao značaj godišnjeg ministarskog sastanka o zapošljavanju i socijalnim pitanjima, "jer oni su još jedan pokazatelj podrške Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana u ovom kontekstu, i kao takvi su u cjelini u skladu sa revidiranom metodologijom za proširenje i našim stremljenjima da uspostavimo dinamičnije i snažnije političko upravljanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji".

Prvi Ministarski sastanak EU i Zapadnog Balkana na temu zapošljavanja i socijalnih pitanja održan je 12-13. juna 2019. godine u Luksemburgu.

Na marginama ministarskog sastanka, Milatović se sastao se i se sa ministarkom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicom Gudeljević, sa ministarkom rada i socijalnih pitanja Sjeverne Makedonije Jagodom Sahpakom i državnim sekretarom ministarstva rada Srbije Mirkom Janjićem. Planiran je i susret sa slovenačkim ministrom za rad, porodicu i socijalna pitanja Janezom Ciglerom Kraljem. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.