Podrška izvršnom direktoru Plantaža stigla iz UPCG
13. Jul Plantaže

Podrška izvršnom direktoru Plantaža stigla iz UPCG

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrović uputio je pismo izvršnom direktoru Kompanije "13. jul Plantaže" Miroslavu Vukoviću, izražavajući zabrinutost najnovijim razvojem događaja u toj kompaniji i svjesan značaja koji ova kompanija, ima za ekonomiju Crne Gore.

"Izražavajući svoju posvećenost socijalnom dijalogu, UPCG se zalaže za prevazilaženje nastalog spora dijalogom, u skladu sa međunarodnim standardima. Dijalog, međutim, ne podrazumijeva jednostrane poteze i ultimatume, već argumentovanu raspravu svih strana koje u njemu učestvuju i, nadasve, poštovanje važećeg pravnog poretka, odnosno djelovanja u sklopu zakonima određenih procedura. Prateći s posebnom pažnjom dešavanja koja se odnose na najavljeni štrajk Sindikalne organizacije 13. Jul - Plantaže, UPCG ovim putem daje podršku poslovodstvu u mirnom prevazilaženju nastale situacije i dosljednoj primjeni važećih propisa", navodi se u pismu Mitrovića.

U odnosu na sadržaj zahtjeva sindikalne organizacije UPCG smatra da je jedan njihov dio sporan, i to imajući u vidu zahtjev sindikata za smjenu sadašnjeg izvršnog direktora i kompletnog menadžmenta kompanije.

To pitanje je predmet Zakona o privrednim društvima, a što znači da je ispitivanje ispravnosti rada i donošenja odluka po navedenom upravo u nadležnosti tijela i organa same kompanije. Ovo ukazuje da iskazani zahtjev i eventualno dalje postupanje po tom osnovu ne može biti predmet pregovora sa Sindikatom. Zahtjev sindikata za redovnu i neselektivnu isplatu zarada u bruto iznosu uz uplatu bankarskih kredita i drugih obustava sa računa zaposlenih, predstavlja pitanje koje zahtijeva dijalog između menadžmenta - poslodavca i zaposlenih - sindikata. Zahtjev za izradu nove sistematizacije radnih mjesta uz aktivno učešće predstavnika sindikata, je pitanje regulisano Zakonom o radu koji propisuje da je poslodavac dužan da zatraži i razmotri mišljenje i predloge sindikata prije donošenja sistematizacije radnih mjesta, kao i da blagovremeno obavijesti i pozove predstavnika sindikata na sjednicu organa na kojem se odlučuje o tom pitanju. To znači da nema utemeljenja u navedenom zahtjevu za direktno učešće predstavnika sindikalne organizacije u izradi Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta", navodi se u pismu.

Kako dodaje, zahtjev sindikata za povlačenje incijative prema Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti kolektivnog ugovora kompanije kao i povlačenje tužbe predate Privrednom sudu Crne Gore u vezi sa povredom fiducijarne dužnosti članova odbora direktora kompanije i utvrđivanja ništavnosti tog pravnog posla, je pitanje koje je neutemeljeno i, u najmanju ruku, čudno, jer bi interes obje strane trebao da bude da pravnu utemeljenost navedenih akata ispituju upravo institucije u čijoj je to i nadležnosti.
UPCG u ovom pismu ukazuje da ukoliko postoje sumnje ili indicije o upitnoj reprezentativnosti predmetne sindikalne organizacije, shodno odredbama Zakona o reprezentativnosti sindikata (član 33), poslodavac može pokrenuti inicijativu za preispitivanje reprezentativnosti iste, a na način i u skladu sa procedurama propisanim zakonom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.