Šta stvarno znači kada krče crijeva i koje su zablude o vodi
Foto: Ilustracija

Šta stvarno znači kada krče crijeva i koje su zablude o vodi

Šta stvarno znači kada krče crijeva, kada se pije voda i koje su sve prevare kojima se služi industrija proizvoda za mršavljenje, otkriva nutricionistkinja.

Mršavljenje je uvijek aktuelna tema, naročito kada se spremamo za ljetovanje. Važno je održavati zdravu tjelesnu masu ne samo zbog izgleda, već i zbog stanja organizma, ali na putu ka idealnoj liniji isprječavaju se opasne zablude.

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je na K1 o režimima ishrane kao što je autofagija, pravilnoj upotrjebi mlječnih proizvoda kao što su jogurt i sir, ali i zabludama vezanim za vodu, crijeva i obroke.

"Kada crijeva krče, mi nismo gladni, a u to svi vjeruju. Crijeva imaju normalnu i zdravu funkciju ispiranja i to je to što čujete, a ne znak gladi", objasnila je ona.

Mnogi se pitaju kada najkasnije jesti, a Branka navodi da je četiri sata prije spavanja idealno.

"Jedite četiri sata prije spavanja, ne valja jesti i odmah leći. Želudac hranu šalje u crijeva, i tek kada hrana prođe tamo želudac može da se odmori, inače će raditi sve vrijeme bez predaha", rekla je ona.

Da li je potrebno piti vodu prije obroka, za vrijeme, poslije, postoji li tu "pogrešan" trenutak za unos vode?

"Možete prije obroka, popijte, pa malo sačekajte. Zabluda je da se ne pije voda prije jela, pa jede se valjda supa prije ručka. Pijte vodu slobodno kada ste žedni. Ujutru popijte pola litra, neka ne bude baš iz frižidera već sobne temperature", rekla je ona.

Suplementi su takođe nešto o čemu slušamo skoro svakodnevno, ali Mirkovićeva je po tom pitanju izričita - "suplement ne može nikada da zamijeni hranu i ono što iz nje dobijamo".

Ona je opisala koliko zarađuje industrija mršavljenja, i podaci su uznemirujući, naročito za Ameriku.

"Ozbiljan je to biznis, to je čitava grana tržišta, u Americi i Evropi, pa i kod nas i Evropi. Medicinskih dijeta ima najmanje, pitanje je ko je ozbiljan a ko nije, sve više imamo i onih koji će vam brzo skinuti kilograme, koji se vrate odmah i to nije zdravo", rekla je ona.

"To je razrađena šema, njihova nacija se razboljeva, jede se brza hrana ispred TV-a, pa kad postanu gojazni, daj novac da smršaš. Kod njih je epidemija gojaznosti, što dalje otvara pitanje da li ćete biti zaposleni i uspješni. U Evropi neće da zaposle gojaznog, kažu ako ne brine o sebi, neće brinuti ni o mom biznisu, a opteretiće mi osiguranje. Gojazna osoba ne treba da bude stigmatizovana, ne moramo svi biti savršeni, to su sve ekstremi. Ili jako gojazni, ili premršavi, kao manekenke, to su standardi koji nam se plasiraju. To su bolesni standardi koji se plasiraju. I neko ko ne umije da se snađe u tome i mnogo radi, luta u tome, ne zna šta treba da jede i koliko bi trebalo da ima kilograma. A svi bi voljeli brze rezultate", rekla je ona.

Jedna od zabluda vezana je i za najvažniji obrok dana, doručak.

"Američka prevara je da nam ne treba doručak, da jedete na tri sata ponešto. Treba jesti kada osetite glad, treba popiti ujutru vodu ili kafu, pa jedite kad ste gladni. Važno je da osjetite da li ste gladni ili niste, glad je neprijatnost, onda se osjećamo kao da nam pada šećer", rekla je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.