Hodanje produžava životni vijek, smanjuje stres, depresiju...
Foto: Thinkstock

Brz način da se vaše tijelo pokrene

Hodanje produžava životni vijek, smanjuje stres, depresiju...

Hodanje je brz način da se vaše tijelo pokrene, a ne košta ništa i uglavnom ga mogu praktikovati sve starosne grupe.

Vraćanje u kondiciju, poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja, a možda i gubitak kilograma uopšte ne mora da bude toliko težak.

Hodanje možete da prilagodite svom vremenu, željama i rasporedu. Tako dvadesetominutna šetnja do posla može da postane vaša svakodnevica, a oni hrabriji mogu da se odvaže i na duže rute, pa mogu da pješače 5, 10 ili 20 kilometara.

Ako vas ovako jeftin sport i praktičnost ne uvjere da je šetanje baš za vas, možda mišljenje stručnjaka hoće.

Osim ubrzanja otkucaja srca i aktiviranja mišića, hodanje kao vježba niskog intenziteta utiče i na povećanu energiju, duži životni vijek, manje stresa, nižu stopu depresije i jednostavnije upravljanje sopstvenom težinom.

Osim toga, velika je vjerovatnoća da ćete se osjećati bolje već nakon 10 minuta šetnje što, na kraju, rezultira većom motivacijom.

Ako već praktikujete šetanje, a ne vidite pomak, stručnjaci preporučuju da probate da se držite rasporeda.

Prema istraživanjima klinike Mejo, brzo kretanje 30 minuta, pet puta nedjeljno je odličan izbor za početak. Odredite sebi dane kojima ćete hodati, kao i tempo kojim ćete to činiti.

Kad počnete teško da dišete, ali još uvek možete nesmetano da učestvujete u razgovoru, krećete se idealnom brzinom, piše Live Strong.

Šetnjama možete dodavati određeni intenzitet hodajući uzbrdo ili nizbrdo ili jednostavno ubrzavajući ritam na koji ste navikli.

Povećavanjem napora sagorijevate više kalorija i pred svoje mišiće stavljate izazov, a vremenom će to dovesti do gubitka kilograma i bolje kondicije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.