Slikar Tomo Pavićević i gitarski duo Bulatović – Nikčević dobitnici Trinaestojulske nagrade

Slikar Tomo Pavićević i gitarski duo Bulatović – Nikčević dobitnici Trinaestojulske nagrade

Trinaestojulska nagrada, jedno od najvećih državnih priznanja koje se dodjeljuje u čast Dana državnosti Crne Gore, ove godine pripalo je slikaru Tomislavu Tomu Pavićeviću i gitarskom duu koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ovu odluku donio je žiri koji čine Bećir Vuković (predsjednik) i članovi Dragan Koprivica, Isidora Damjanović, Mileta Marka Ivanović, Milena Burić, Goran Batrićević i Miomir Vojinović.

Pavićevića je za Nagradu predložila grupa od 17 umjetnika, akademika i istoričara umjetnosti.

U obrazloženju Odluke o dodjeli nagrade, Žiri navodi da je, uz osvrt na višedecenijski opus, te retrospektivnu izložbu propraćenu opsežnom monografijom u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, Pavićevića za nagradu preporučilo i zapaženo učešće na 75. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u 2020. godini, na kojoj se predstavio slikom „Brod ludaka“. Žiri je konstatovao da se svojim radom Tomo Pavićević deklarisao kao stvaralac od neponovljivog značaja za budućnost crnogorskog slikarstva, uz najviše ocjene stručne i odličnu recepciju šire javnosti.

Kako je dalje navedeno, prilikom odlučivanja, Žiri nije imao dilemu kada je riječ o međunarodno priznatom gitarskom duu u sastavu Darko Nikčević i Srđan Bulatović. Kako su pojasnili, čuveni muzičari već više od dvije decenije afirmišu muziku za gitaru kroz recentne autore koji su pisali za gitaru, ali i kroz svoje autorske kompozicije utemeljene na muzičkoj baštini Crne Gore.

U 2020. godini čuveni duo izdao je kompakt disk „Peninsula“ za jednu od vodećih izdavačkih kuća klasične muzike u svijetu „Naxos Records“. Na ovom disku nalazi se 17 autorskih kompozicija, koje su autori odsvirali, snimili i producirali u Crnoj Gori. Pored navedenog CD-a, istovremeno su im u istoj izdavačkoj kući objavljena i dva singl izdanja „Longing“ i „Balada“, u duhu etno-motiva Crne Gore. Pomenuti CD i navedena dva singla postigla su izuzetan uspjeh na najznačajnijim muzičkim platformama poput „Apple Music“ i „Spotify“.

Takođe, tokom 2020. godine Bulatović i Nikčević su promovisali crnogorsku kulturu na pet solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu.

Na konkurs za ovogodišnju Trinaestojulsku nagradu prijavljeno je ukupno 20 kandidata.

Pored nagrađenih, slikara Toma Pavićevića i gitarskog dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević, u konkurenciji su bili i: „Atlantida još postoji" – Zoran M. Ilinčić; „Lectionarium et pontificale catharense 1166“ – Lenka Bechova Čelebić; „Ramajana“ – Tatjana Burzanović; „Istorija civilizacija“ – Stevo Nikić; „Ne damo svetinje“ – Goran Šćekić; „Za njime će vjekovi hramati“ – Budo Simonović; Tri djela, pisca Novice Đurića („Duša pred hramom“; “U tebe se uzdam“ i „Zaveštanje jezika i pisma“); „Corona Montenegrina“ – Dragan Rosandić;  „Potonja ura Njegošva“ i  „Mirovna misija“ – glumac Slobodan Marunović; „Crna Gora i Crnogorci“ – Prof. dr Zoran Lakić; Anka Žugić – predlog od strane Anike Vukčvić – Afirmacija Crne Gore; „Bumerang Valova“ – Boris Jovanović Kastel; Dragan Hajduković – Naučna djela; „Spomenica za otadžbinu – ljudski gubici Crne Gore u balkanskim ratovima" – Miloš Vojinović, Tadija Bošković, Žana Tasan; Udžbenik psihijatrije – prof. dr Mirko Peković; Predložen Nenad Vuković, nema djela; Predložen slikar Dragoljub Bato Brajović; Predložen Momir Bulatović za životno djelo.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.