Građanski nadzor policije ispituje detalje incidenta sa policijom u Podgorici: Da li su prekoračena ovlašćenja i i da li je kvalitetno pripremljena intervencija?

Građanski nadzor policije ispituje detalje incidenta sa policijom u Podgorici: Da li su prekoračena ovlašćenja i i da li je kvalitetno pripremljena intervencija?

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio je od vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina da provjeri postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti Podgorica 2. jula prilikom pružene asistencije u vršenju kontrole radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po sopstvenoj inicijativi i pritužbi L.H. iz Podgorice, zatražio je provjere da li su službenici podgoričke policije postupali u skladu sa ovlašćenjima, stvarnim kapacitetima i očekivanim standardima.

"Savjet je upoznat da su i građani prijavili Upravi policije nedolično ponašanje grupe nepoznatih lica prema pripadnicima policije kao i “trenutak kada četiri građanina (u civilnoj odjeći) podižu policijskog službenika (u službenoj uniformi) za ruke i noge i iznose ga iz mase, odnosno, distanciraju ga”. Savjet je preporučio Upravi policije, jer to do sada nije urađeno, da neodložno kontaktiraju sve osobe koji su očevici događaja, bez obzira da li su bili slučajni prolaznici ili su bili gosti ugostiteljskih objekata", naveli suu saopštenju.

Kako je ukazano da se na društvenim mrežama i u medijima pojavilo nekoliko snimaka koji djelimično rasvjetljavaju događaj kako u pogledu postupanja  prema policiji ali i postupanja policije prema građanima, Savjet se interesovao kod direktora Uprave policije za brzi odgovor da li su izuzeti snimci sa svih mogućih lokacija i koliko su korisni kako za rasvjetljavanje događaja tako i za provjeru postupanja policijskih službenika prema građanima. 

 

 

"Savjet je zatražio da mu se dostavi izvještaji koji su podnijeli policijski službenici odnosno nadležne starješine zbog samog događaja a posebno o upotrebi sredstava prinude. Savjet je zatražio uvid u originalnu dokumentaciju ili kopiju iste. Savjet je od v.d. direktora policije zatražio da utvrdi da li su prilikom službene intervencije ispred ugostiteljskog objekta ili kasnije prekoračena ovlašćenja prema nekom od građana na šta ukazuju određeni snimci, da li je u konkretnoj situaciji zakazala starješinska komunikacija i odgovornost i da li je primjećuje da eventualno dolazi do tzv. plavog zida ćutanja i neprimjerene, protivzakonite, solidarnosti", naglasili su. 

Savjet je zahtijevao od direktora Uprave policije, da zbog interesa i povjerenja javnosti, kao starješina Uprave policije, odgovori na dostavljenu listu pitanja koja, kako se navodi,  uključuje, između ostalog, interesovanje da li se moglo spriječiti povređivanje policijskog službenika da su primijenjena u srazmjernom mjeri sva sredsva prinude i da je kvalitetnije pripremljena intervencija i da je na vrijeme reagovala podrška prema intervenciji, da li su policijski službenici u nekom trenutku bili u opasnosti, da li su primijenjena sva sredstva prinude koja je zahtijevala data situacija i da li intervenisali službenici sa iskustvom.

"Savjet se interesovao da li se Uprava policija u odnosu na konkretni događaj i dalja interesovanja javnosti, adekvatno i blagovremeno oglasila. Konačno, Savjet očekuje da Uprava policije profesionalno i objektivno saopšti svoje viđenje kapaciteta i postupanja konkretnom prilikom službenika Komunalne policije Glavnog grada Podgorica", zaključuju iz Savjeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.