Lekić i Blažić: Izbori krajnja opcija
Vlada Crne Gore

Lekić i Blažić: Izbori krajnja opcija

Rekonstrukcija Vlade i traženje rješenja unutar parlamentarne većine korisnije je u ovom trenutku i sa mnogo manjim posljedicama nego što bi to bilo da se ide na parlamentarne izbore, kaže za Novu M dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić. I predsjednik Demosa Miodrag Lekić je uvjerenja da će se doći do kompromisa, te da su izbori krajnje rješenje.

Ponovo će sjutra predstavnici parlamentarne većine pokušati da se dogovore kako bi se prevazišla kriza vlasti.  Jedan od podnosioca te inicijative, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, za našu televiziju kaže da ti sastanci nijesu ništa neoubičajeno, te da su izbori krajnje rješenje.

"Izbori su poslednja opcija. Poenta sastanka je da vidimo gdje smo, koji bilans imamo dakle tu je lepeza od mogućnosti da se neki subjekat oduševi da smo bili izvanredni do kritičkog odnosa koji između ostalog i ja dijelim da smo mogli više. U svakom slučaju, moramo sagledati bilans koliko trošimo kredit demokratski koji smo dobili od građana", naveo je Lekić.

Sličnog je mišljenja i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, koji smatra da u ovom trenutku izbori ne bi donijeli ništa dobro trenutnoj parlamentarnoj većini.

"Rekonstrukcija Vlade i traženje rješenja unutar političkog establišmenta korisnije je je u ovom trenutku i sa mnogo manjim posljedicama nego što bi to bilo da se ide na parlamentarne izbore, što ne znači da se i ta varijanta u krajnjoj liniji ne može koristiti ukoliko ne dođe u ovoj fazi do rješenja", kazao je Blažić.

Blažić smatra da će doći do dogovora, te da je rekonstrukcija Vlade izvjesna. On ističe da nije moguće smijeniti premijera, jer njegova ostavka znači pad Vlade.

"Jedino moguće i racionalno rješenje je rekonstrukcija Vlade, a propo druge situacije koja nije preporučljiva uopšte iz više razloga, a pogotovo ne iz ustavno-pravnih razloga da se ide na promjenu mandatara. Ja sam više puta jasno dao svoj stav, da u takvoj situaciji bi se moralo ići na parlamentarne izbore", poručio je Blažić.

Blažić je stava da je kombinacija političko-ekspertske Vlade najbolje rješenje.

"Imate jedan broj resora koji su po vokaciji politički resori. I Ministarstvo spoljnih poslova, dobrim dijelom je i Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne govorimo za druge organe koji su direktno sa svojim funkcijama vezani za međunarodne institucije, pogotovo institucije EU. Dakle, po vokaciji pripadaju političkom, naravno jedan dobar dio tih ministarstava može da bude ekspertski", istakao je Blažić.

Premijer Zdravko Krivokapić u kojem većina vidi problem, nije pozvan na sastanak sa razlogom, ističe Lekić.

"Premijer može biti pozvan u nekom drugom dijelu kada se otvori eventualno neko polje saradnje koje je nažalost do sada izostalo. Pa i njegovim odnosom, imajući u vidu da je jednom parlamentarna većina pozvala premijera, ne da dođe sa sveskom i da piše što treba da radi, već da se vodi dijalog i on se nije odazvao i on je kroz taj gest na neki način sebe diskvalifikovao", pojašnjava Lekić.

"Mislim da bi džentlmenski bilo da predstavnici političkih partija pozovu premijera jer se upravo radi o Vladi, ne radi se o statusnoj poziciji njihovoj", izričit je Blažić.

Podsjetimo, ranije su iz PZP-a, DNP-a i Nove Srpske demokratije, koji su konstituenti DF-a najavili da se neće odazvati sastanku koji organizuje predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, a koji je pozvao i predstavnike i vlasti i opozicije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.