Foto: Vlada CG

Krivokapić učestvovao na virtuelnom samitu Berlinskog procesa

"Crna Gora iskreno posvećena promociji regionalne saradnje"

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, učestvovao je na virtuelnom samitu zemalja Zapadnog Balkana – Berlinski proces, koji je organizovala njemačka kancelarka Angela Merkel. Današnja sesija tematski je bila posvećena sedmogodišnjici ovog Procesa, odnosno njegovim postignućima u pravcu zbližavanja regiona, te sadašnjim i budućim ciljevima.

Krivokapić je istakao zahvalnost kancelarki Angeli Merkel na organizaciji današnjeg Samita i njemačkom predsjedništvu na svim naporima koje su uložili od početka predsjedavanja Procesom koji je komplementaran pristupnim aktivnostima zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i koji ima za cilj da proces pristupanja dopuni, revitalizuje i ubrza u pravcu ekonomskog rasta i povezanosti, dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i razvoja civilnog društva, te međuljudske  povezanosti.

Naglasio je da su dosadašnji rezultati Berlinskog procesa sasvim konkretni, vidljivi i opipljivi i da vode ka zbližavanju regiona, a što za posljedicu ima približavanje Zapadnog Balkana praksama, dostignućima i vrijednostima Evropske unije.

"Posljednji rezultat koji je proistekao iz zalaganja predsjedavajuće i svih država učesnica Procesa, a tiče se smanjenja cijena rominga za sve građane regiona, zaslužuje svaku pohvalu i primjer je u kom pravcu i na koji način treba da sarađujemo", rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade Crne Gore podsjetio je učesnike Samita u kakvim se regionalnim i globalnim neprilikama, u sedmogodišnjoj prošlosti, odvijao Berlinski proces, ali da su migrantska kriza, prirodne nepogode i pandemija COVID-19, osim toga što su napravile nepredviđeni udar na nacionalne resurse, ekonomije i zajedničko tržište, sa druge strane su ujedinile Zapadni Balkan i Evropu, ojačale solidarnost i obnovile poruke humanosti.

Krivokapić je još jednom potvrdio da je Crna Gora iskreno posvećena promociji regionalne saradnje i da je spremna za ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz ove regionalne inicijative i u okviru drugih, relevantnih međunarodnih organizacija, jer samo su saradnja, dijalog i ispunjavanje visokih evropskih standarda garant regionalnoj stabilnosti i evropskoj perspektivi.

Pored njemačke kancelarke i predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, na Samitu su uzeli učešće: predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalna sekretarka RCC Majljinda Bregu, direktor CEFTA Emir Đikić, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi, državna sekretarka UK za evropsko susjedstvo i Ameriku Vendi Morton, poljski premijer Mateuš Moravicki, Stefan Janev, prelazni premijer Bugarske, te predsjednici vlada Grčke i Hrvatske, Kirijakos Micotakis i Andrej Plenković i premijer Slovenije i predsjedavajući EU Janez Janša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.