Putem aplikacije Kasper riješen 291 zahtjev građana: Zajedno do čistije i ljepše Podgorice
Foto: PG Biro

Putem aplikacije Kasper riješen 291 zahtjev građana: Zajedno do čistije i ljepše Podgorice

Građanima Podgorice je, još od marta 2020. godine, data mogućnost da prijave nelegalno odložen otpad na teritoriji Glavnog grada putem aplikacije Kasper (Kolektivna aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada) za Android i iOS uređaje. Na taj način, uz animiranje i učešće sugrađana, napravljen je značajan korak ka sistemskom i inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine, saopšteno je iz PG Biroa.

Podsjećaju da je, aplikacija besplatna i dostupna na Google Play i App store platformama, a osmišljena je tako da korisnik nakon registracije na interaktivnoj mapi označava lokaciju za čišćenje i prijavu, uz osnovne informacije, šalje nadležnim službama.

"Po prijemu i verifikaciji, ekipe izlaze na teren i čiste nelegalno odložen otpad, a podnosiocu prijave šalju notifikaciju uz fotografiju očišćene lokacije. Vrijeme potrebno za realizaciju i odgovor na prijavu zavisi od vrste prijave, ali obično nije duže par dana od dana podnošenja prijave.

Takođe, pravnim subjektima ova aplikacija daje mogućnost registracije i podnošenja prijave – zahtjeva za sklapanje ugovora o besplatnom odvozu ambalažnog otpada. Osim toga, Kasper građanima pruža i informacije o cjelokupnoj pratećoj komunalnoj infrastrukturi nadležnih gradskih preduzeća – reciklažnim dvorištima, mobilnom reciklažnom dvorištu, kao i lokacijama podzemnih i nadzemnih kontejnera", navode iz PG Biroa.

Aplikacija je dodaju, u značajnoj mjeri doprinijela procesu upravljanja otpadom, a istovremeno omogućila građanima da na jednostavan način riješe problem i daju doprinos zaštiti životne sredine.

"Putem aplikacije Kasper riješen je 291 zahtjev građana", saopšteno je.

Animaciju za Kasper aplikaciju možete pogledati ispod:

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.