Predsjednik Crne Gore

Reagovanje iz kabineta Predsjednika na odgovor Ministarstva finansija i socijalnog staranja

"Pomilovanje Boškovića uz poštovanje propisanih procedura"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je u četvrtak 1. jula 2021. godine Odluku, u skladu sa svojim ustavnim prerogativima, da se uvaži molba za pomilovanje Tomaša Boškovića iz Podgorice, navodi se u reagovanju Savjetnika Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Borisa Bastijančića povodom navoda u javnosti povodom odluke o pomilovanju Tomaša Boškovića iz Podgorice.

Bastijančić poručuje da "to nikako ne može biti predmet komentara kakav je neosnovano iskazalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja".

"Prije nego što se ogradilo od predmetne Odluke o pomilovanju Predsjednika Crne Gore, Ministarstvo je moralo znati da se odnosni pravni akt donosi po strogo propisanoj, unaprijed poznatoj i dosljendno poštovanoj pravnoj proceduri, definisanoj Zakonom o pomilovanju ("Službeni list Crne Gore", br. 31/12), u kojoj ne učestvuje samo šef Države", dodaje se u reagovanja.

Radi objektivnog infomisanja javnosti, ukazali su na važeću proceduru.

"Odluke o pomilovanju isključivo se donose nakon pribavljenog Mišljenja (ili obrazloženog Predloga) nadležnog Ministarstva. Tako je urađeno i ovog puta. Predsjednik Crne Gore pažljivo je sagledao kompleksnu činjeničnu osnovu ovog slučaja, koji je izazvao naglašenu pažnju društvene zajednice. Prilikom donošenja konačne Odluke, naročito je cijenio i uvažio Mišljenje (br. 05-031/21-7009) koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava, u ponedjeljak 28. juna ove godine, da se Tomašu Boškoviću dâ pomilovanje na način da se oslobodi od izvršenja preostalog dijela izrečene kazne zatvora u trajanju od 30 (trideset) dana. Mišljenje koje je potisao Sergej Sekulović, rukovodilac resora i aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Službi Predsjenika Crne Gore dostavljeno je 30. juna", pojasnio je Bastijančić.

Imajući navedeno u vidu, u reagovanju navode da se opravdano postavlja pitanje koordinacije u radu dva važna resora Vlade i funkcionisanja njihove službene korespondencije, kada o ovako važnim pravnim stvarima, naočigled cjelokupne stručne i laičke javnosti zauzimaju suprotne stavove.

"Komentarom na Odluku Predsjednika, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja se ogradilo od Mišljenja koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava, sumnjajući da je ono "postupatalo savjesno, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja”.Ustvari, reagovanje Ministarstva finansija i socijalnog staranja je isključivo političke prirode, i nema nikakve veze s pravnim činjenicama, niti vodi računa o socijalnim i svim drugim aspektima ovog slučaja", zaključuje se u reagovanju Bastijančića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.