Delta varijanta virusa zaraznija, daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja čula mirisa i ukusa
Ilustracija

Delta varijanta virusa zaraznija, daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja čula mirisa i ukusa

Delta soj koronavirusa utvrđen je kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili sa planinarenja u Rusiji. Oba pacijenta su mlađe osobe i nisu vakcinisani. Virusolog Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže za RTS da je delta varijanta zaraznija i da daje drugačije simptome nego prethodni sojevi virusa.

Tanja Jovanović rekla je da je delta soj koronavirusa u Srbiji potvrđen kod dvije osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravile u Rusiji i vratile se u Srbiju.

Prema njenim riječima, kod njih su se po povratku ispoljili simptomi koronavirusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i pokazalo se da je riječ o delta soju virusa.

"Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo očekivano da će imati težu sliku", navela je virusološkinja, dodajući da će i ostali putnici biti testirani kako bi se spriječilo širenje virusa.

Jovanovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da delta varijanta virusa jeste promijenjena – zaraznija je, lakše se širi, napada i mlađe osobe i daje kliničku sliku koja je nešto malo izmijenjena u odnosu na prethodne sojeve.

"Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja čula mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahtijeva hospitalizaciju", navela je Jovanovićeva ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.