Tokom jula digitalni COVID sertifikati

Ministarstvo zdravlja implementira EU standarde za pripremu Digitalnog COVID Sertifikata (DCC

Tokom jula digitalni COVID sertifikati

"U skladu sa prioritetima u odgovoru na krizu izazvanu SARS-COV-2 pandemijom, Ministarstvo zdravlja je u finalnoj fazi pripreme infrastrukture i izvora podataka koji će biti nosioci Digitalnog COVID Sertifikata (DCC). Tokom ovog procesa, Ministarstvo zdravlja Crne Gore je pratilo potrebne parametre koji bi bili kompatibilni sa standardima koje će zahtijevati DCC u zemljama članicama Evropske Unije", saopštio je direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić.

Takođe, paralelno sa pripremom objedinjenih informacija o vakcinalnom statusu, datumu eventualnog obolijevanja od SARS-COV-2 virusa i datuma PCR testiranja, što su ključni podaci koji čine Digitalni Covid Sertifikat, Direktorat za digitalno zdravlje  radi i na implementaciji softverskog rješenja - mobilne aplikacije koja će biti nosilac samog sertifikata.

"Sa bezbjedonosnog aspekta, ključna osobina DCC biće enkripcija otvorenim ključem u vidu QR koda, koji, sa jedne strane, omogućava širok spektar upotrebe sertifikata u svakodnevnom životu ili kod putovanja, a sa druge strane garantuje visok nivo bezbijednosti podataka. Važno je napomenuti da će ovakav digitalni alat biti validan samo uz važeći identifikacioni dokument, ličnu kartu ili pasoš. Očekujemo da će proces biti realizovan tokom jula mjeseca", kazao je Sekulić.

22. Juna 2021. putem video linka, održan je Tehnički sastanak Evropske Komisije sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom na temu EU DCC. Predstavnici EK podijelili su informacije o mogućnosti da i pozvane zemlje ispune određene uslove kako bi mogle integrisati svoj sistem sa sistemom EU.

"Namjera Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja jeste da, uz partnerski odnos sa EU, u narednom periodu Crne Gora pristupi zajedničkom DCC Evropske Unije, što smatramo značajnim sa aspekta bezbijednosti građana, ali i dostupnosti praćenja kretanja epidemije i efikasnog i cjelovitog odgovora na dalji tok same pandemije.

U vremenu u kojem pravovremeni i tačni podaci čine razliku između upravljanja pandemijom i pandemijske stihije, Digitalni Covid Sertifikat će omogućiti, kako sistemu, tako i svakom pojedincu, osjećaj sigurnosti i bezbijednosti.

Uz napore koje Ministarstvo zdravlja ulaže kako bi u Crnoj Gori uvijek bilo dovoljno bezbijednih i kvalitetnih vakcina, kao i opredijeljenost da se što većim obuhvatom testiranja građana tokom turističke sezone prati doslovce svaki slučaj zaražavanja, jasno je da će alat kao što je DCC biti ključni element u namjeri da se što prije vratimo normalnim životnim navikama", poručio je Sekulić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.