Obezbijediti neophodan nivo proizvodnje energije i stabilnost energetskog sistema CG u cjelini
Mladen Bojanić

Crna Gora primljena u PPCA – međunarodni savez država posvećen prelasku na obnovljive izvore energije

Obezbijediti neophodan nivo proizvodnje energije i stabilnost energetskog sistema CG u cjelini

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić učestvovao je na online samitu Powering PastCoal Alliance (PPCA) prilikom koga je Crna Gora primljena u punopravno članstvo.

PPCA  predstavlja koaliciju nacionalnih i podnacionalnih vlada, preduzeća i organizacija koje rade na unapređenju zelene energetske tranzicije, odnosnu prelasku proizvodnje energije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Bojanić je učesnicima samita zahvalio zbog prijema Crne Gore u ovu organizaciju, istakavši važnost prelaska na obnovljive izvore energije i smanjenje emisije ugljen dioksida.

"Prihvatanjem preporuka partnera iz Evropske Unije, definisani su strateški ciljevi i politika uključivanja obnovljivih izvora energije u energetski sistem Crne Gore.

Kao glavni problem realizaciji ovih ciljeva ostaje TE Pljevlja, čiji je instalirani kapacitet 225 MW a godišnja proizvodnja 1.300 GWh što čini oko 40% ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, a uz to predstavlja bitan socio-ekonomski faktor za čitav sjeverni region. Zbog svega toga, prelazak na obnovljive izvore energije uz istovremeno očuvanje stabilnih socio-ekonomskih uslova, predstavlja glavni izazov za Vladu Crne Gore i društvo u cjelini", saopšteno je iz MKI.

Ipak, očekuje se da u narednih 15 godina, investiranjem u obnovljive izvore energije i energetske rezerve, obezbijedi neophodan nivo proizvodnje energije i stabilnost energetskog sistema Crne Gore u cjelini, uz istovremeno vođenje stabilne socio-ekonomske politike.

Na kraju samita, ministar Bojanić je izrazio posvećenost Crne Gore zelenoj tranziciji uz očekivanje da će prelazak proizvodnje energije sa fosilnih goriva na obnovljive izvore biti završen do 2035. godine.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.