Rabrenović: Krivokapiću fašistički dželati i nevine žrtve jednaki
Jovan Rabrenović, Foto: Liberalna partija

"Pravo na mišljenje ne znači i pravo na izvrtanje činjenica"

Rabrenović: Krivokapiću fašistički dželati i nevine žrtve jednaki

Nakon potonjih aktivnosti predsjednika vlade gospodina Krivokapića, svima je više nego jasno da u njemu čak ni ne tinja antifašistički damar i da je svako pominjanje antifašizma ustvari borba u njemu samom da zadovolji očekivanje crnogorske javnosti da su on i njegova vlada privrženi tekovinama antifašizma, kazao je Jovan Rabrenović član predsjedništva Liberalne partije Crne Gore i Predsjednik Odbora Glavnog grada Podgorica.

"Uspio je profesor i pedagog koji treba svojim studentima da prenosi samo činjenice, da sroza sav svoj retorički trud u svega par minuta i isto toliko fotografija", poručuje Rabrenović.

Uvaženi predsjednik vlade, profesor i do nedavno pedagog, je kako dodaje Rabrenović svojim činjenjem izjednačio fašiste sa antifašistima, a ubice i dželate sa žrtvama. Uradio je to dodaje profesor u maniru najboljeg pitomca "njegovog idola Kavaje".

Svojim postupcima pojašnjava Rabrenović stavio je znak jednakosti između narodnog heroja Ljuba Čupića i onog četničkog streljačkog stroja koji ga je onako prkosnog i veličanstvenog fizički eliminisao i time ga preselio u vječnost među one koji nikad ne umiru i čija slava živi dovijeka.

"Da, upravo je uvaženi profesor svojim činjenjem poistovjetio i izjednačio Savu Kovačevića i desetine drugih znanih i neznanih heroja i herojina, boraca i borkinja, nevinih i nedužnih, sa zlikovcima koji su ih preubučeni u uniforme neke tzv. kraljeve vojske pobili, satrli, dehumanizovali. Ostala je Crna Gora bez najhrabrijih ali i bez nejači, žena, đece, starih, bolesnih jer su sve to nošeni mržnjom sažegli četnici i ostale izdajničke formacije. Juče je izdana Sutjeska ta strašna grobnica crnogorska, izdani su Rade Končar i Stevan Filipović. Izdani su grobovi sinova i kćeri svih naroda i narodnosti širom planete koji su dali ono što je najvrednije, dali su svoje živote da bu nekoliko decenija kasnije upravo poštovani gospodin premijer mogao slobodno da se rodi, školuje i živi bez izuzetka i smetnji", naglašava Rabrenović.

Dodaje da je profesor Krivokapić danas predsjednik vlade zemlje koja se prva pobunila i digla ustanak protiv sila fašizma. Upitao je Krivokapića da li bi on bio srećniji da su neki drugi pobijedili.

"Možda bi a možda ne bi, jer sumnjam da bi imao priliku da u njihovoj vladi bude premijer".

"Ima profesor Krivokapić pravo na sopstveno mišljenje kao i svaki drugi slobodan čovjek, jer slobodu su nam dali partizani, ali nema prava da pokušava istorijski revizionizam da istakne kao lično mišljenje. Pravo na vlastito mišljenje ne znači i pravo na vlastite činjenice i njihovo interpretiranje kao zvanične istine. Istina je samo jedna i davno je dokazana i potvrđena a sve ostalo, pa i klanjanje slugama fašizma je samo zloupotreba javne funkcije u lične i sopstvene odbrambene svrhe. Sa istorijom i istinom se ne može igrati „Monopol“, nemoguće je pojedine činjenice trampiti kao karte u toj igri i praviti neki drugi svijet. Revizionizam u postupcima nove vlasti i neprihvatanje zvaničnih sudova i njihovih odluka je nešto što ne samo da nije prihvatljivo već je krajnje opasno i odvlači nas od svih zacrtanih procesa evrointegracija", naglasio je član Predsjedništva LP-a.

Upitao je Krivokapića ako ne prihvata istinu i odluke međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i onaj u Nirnbergu, kako onda slavodobitno, skoro uz zvuke fanfara, najavljuje naše skoro priključenje EU?

"Da možda nije zaboravio šta je osnov nastanka ove zajednice i koji su njeni bazični postulati na kojim počiva? Podsjećanja radi, antifašizam je nešto sa čim se u EU ne kalkuliše i što se ne može preispitivati kako koja vlast dođe i preuzme rukovodeće funkcije. EU i antifašizam su neodvojivi, oni su sinonimi politike koju sprovode članice EU, a Crnoj Gori su više nego ikad potrebni evropske vrijednosti i standardi, kao što su nama ali i Evropi i svijetu više nego ikada potrebne antifašistička baština i vrijednosti antifašizma", ističe Rabrenović.

Na kraju dodaje da se postavlja pitanje, "ali je odgovor više nego prepoznat iz činjenja gospodina premijera i skupštinske većine, zašto ne usvajate Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola?"

"Odgovor znamo, zato što je njim predviđena zabrana upotreba imena i simbola četništva a to je ideja vodilja i pokretačka snaga, vas i vaše političke skupine", zaključio je Rabrenović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.