Njemački stručnjak savjetuje kako da bolje spavate tokom vrelih noći
ilustracija

Njemački stručnjak savjetuje kako da bolje spavate tokom vrelih noći

Posljedice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne bi trebalo potcjenjivati, ističe njemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Gunter Vis, dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često propraćeno kolektivnim zijevanjem na poslu ili u školi, prenosi N1 Zagreb.

No ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili u saobraćaju, ili brojne greške tokom obavljanja dnevnih poslova, upozorava vođa njemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina koji mogu pomoći da se čovjek tokom vrelih noći osjeća ugodnije, posebno u nedostatku klima uređaja.

“Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje”, kaže Vis.

Drugi savjet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, konzumiranje vrućih napitaka.

“Popijete li nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vjerovatno da ćete se znojiti”, kaže ovaj stručnjak. Uz to, topli tuš će otvoriti pore na koži i osigurati osjećaj svježine.

Vis savjetuje da se prije spavanja izbjegne uzimanje čaše vina.

“Ispijanje alkohola uveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali on takođe širi vene i podstiče znojenje”, kaže.

Govoreći o tabletama za spavanje, Vis kaže da ih treba izbjegavati kako ne bi došlo do stvaranja zavisnosti.

Naša tijela mogu izdržati nekoliko noći s manje sna, dodaje njemački stručnjak.

Vis ima i nekoliko posebnih savjeta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći da rashladite prostoriju, ali tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete s kreveta.

“Ili jednostavno pođite u podrum i tamo spavajte”, poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.