Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina:
Foto:AP

Prva presuda haškog suda zvaničnicima Srbije za zločine u BiH

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina: "Vukli konce i orkestrirali većinu paravojnog nasilja" na području bivše Jugoslavije

Profesor na londonskom Kraljevskom koledžu Džejms Gau (James Gow) izjavio je da presuda bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatovića-Frenkiju kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine u Bosanskom Šamcu, ostavlja pomiješani utisak.

"Izmijenjena je oslobađajuća prvostepena presuda koja im je izrečena nakon prvog suđenja, ali sa druge strane Stanišić i Simatović osuđeni su za ograničeni broj slučajeva u odnosu na ono što je bilo obuhvaćeno optužnicom", rekao je Gau za Glas Amerike (Voice of America VoA) i dodao da su osuđeni za krivična djela koja su mogla biti dokazana van razumne sumnje, prenosi Beta.

Gau ja rekao da je riječ o veoma važnoj sudskoj odluci jer ona potvrđuje saznanja i tumačenja po kojima su Stanišić i Simatović "vukli konce i orkestrirali većinu paravojnog nasilja" koje je počinjeno na području bivše Jugoslavije – u Hrvatskoj i BiH.

Prema njegovim riječima, sudsko vijeće potvrdilo je njihovu umiješanost u sve to, ali ono što nije učinilo je potvrda njihove krivične odgovornosti za sve zločine počinjene u tim područjima.

Gau je dodao da presudi na značaju daje i činjenica da se radi o posljednjoj sudskoj odluci u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.

Haški sud osudio je u srijedu, posle ponovljenog suđenja Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proljeća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Stanišić i Simatović osuđeni su za zločine protiv čovječnosti kršenje zakona i običaja rata.

To je prva presuda haškog suda kojom su zvaničnici Srbije proglašeni krivim za zločine u BiH.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.