Milatović: Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište
Jakov Milatović

Milatović: Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović učestvovao je danas na Samitu zemalja Zapadnog Balkana. On je, na poziv njemačkog saveznog ministra za ekonomska pitanja i energetiku Petera Altmaiera, uzeo učešće na poslovnom forumu u okviru Samita na kojem se razgovaralo o izazovima i perspektivama Zajedničkog regionalnog tržišta, nakon čega je održan i ministarski sastanak na kojem je nastavljena i produbljena diskusija sa zemljama partnerima Berlinskog procesa, Evropskom komisijom i predstavnicima poslovnih udruženja.

Milatović je u svom izlaganju istakao da Crna Gora snažno podržava i promoviše Zajedničko regionalno tržište kao i da će Vlada Crne Gore uložiti dodatne napore kako bi se ovaj proces ubrzao.

“Kako bi ekonomija cijelog regiona Zapadnog Balkana bila uspješna priča, vjerujemo da svaka zemlja mora da posegne za još većim reformama” naglasio je Milatović.

On je upoznao prisutne sa reformama koje sprovodi nova Vlada Crne Gore koje uključuju digitalizaciju državne uprave sa meritokratskim pristupom za sva nova zapošljavanja.

“Takođe smo startovali sa velikom reformom tržišta rada, naročito u dijelu Zavoda za zapošljavanje za koji vjerujemo da mora biti u potpunosti digitalizovan i fokusiraniji na prekvalifikaciju i bolju pripremu nezaposlenih za tržište rada”, dodao je Milatoviž.

Milatović je kazao da Vlada teži predvidljivoj i održivoj fiskalnoj ekonomiji imajući u vidu da je pad ekonomske aktivnosti prethodne godine bio najveći pad u Evropi i budžetskog deficita od 11%.

“Ove godine imamo oporavak turističkog sektora i energičniju ekonomsku aktivnost što nas vodi ka stabilnoj ekonomiji sa komitovanim deficitom budžeta od 3%”, naglasio je on.

Na ministarskom sastanku je potvrđena posvećenost brzom i potpunom sprovođenju Akcionog plana za zajedničko Regionalno tržište, i naglašeno je da Investicioni forum komore zapadnog Balkana (ZB6CIF), igra važnu ulogu u sprovođenju Zajedničkog regionalnog tržišta, kao najvažnijeg projekta koji će olakšati približavanje regiona ekonomskim standardima i procedurama EU.

Učesnici su pozdravili punu primjenu Sporazuma o regionalnom romingu i početak režima besplatnog rominga na zapadnom Balkanu od 1. jula i izrazili su spremnost da nastave rad na Mapi puta kako bi se osiguralo smanjenje troškova rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnici Berlinskog procesa saglasni su da je prevazilaženje posledica COVID-19 pandemije glavni izazov, ali i prilika za bližu regionalnu saradnju i dalje produbljivanje ekonomske saradnje sa EU.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno podržavaju zaključke sa ministarskog sastanka koji su proistekli sa današnje intezivne i konstruktivne diskusije kako bi uz podršku Njemačke i ostalih zemalja učesnika Berlinskog procesa ispunili zajednički cilj ka ostvarenju evropske perspektive regiona i integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.