Gubitak Plantaža 18.9 miliona eura
13. Jul Plantaže

U toku prošle godine

Gubitak Plantaža 18.9 miliona eura

Kompanija 13. jul Plantaže ostvarila je gubitak od 18,9 miliona eura u prošloj godini, saopšteno je nakon redovne skupštine akcionara te kompanije.

Navodi se da su Plantaže, imajući u vidu značajno smanjenje turističkog prometa u prošloj godini, za preko 80 odsto u odnosu na 2019. godinu, uspjele da sačuvaju i održe kvalitet proizvoda i sačuvaju prisustvo na najvažnijim tržištima.

Iz Prisme su kazali da je kompanija u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od 18,8 miliona eura, što je za 44 odsto manje od ostvarenog prihoda u 2019. godini, a ukupan rashod u prošloj godini bio je 41 milion eura, što je za 24 odsto više od ostvarenih rashoda u 2019. godini.

"Ostvareni prihodi od prodaje vina i prirodnih rakija u iznosu od 14,7 miliona eura, manji su od ostvarenih u 2019. godini za 44 odsto“, kaže se u saopštenju.

Iz Prisme su kazali da je prosječna isplaćena neto zarada zaposlenih u prošloj godini iznosila 674 eura i da je za osam odsto manja u odnosu na godinu ranije.

“Značajne stavke u dijelu rashoda predstavljaju troškovi po osnovu rezervacija koje su izdvajane u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima i standardima međunarodnog izvještavanja, a odnose se najviše na periode – procese i aktivnosti koji nijesu započeti ili se desili u prošloj godini, već su naslijeđeni iz niza prethodnih godina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tako obračunati troškovi, kod kojih su priznati i gubici po osnovu nenaplaćenih potraživanja od kupaca nijesu rezultat rada menadžmenta u prošloj godini i na bilo koji način se ne odnose na odluke – aktivnosti u prošloj godini, i ne mogu se smatrati rezultatom rada aktuelnog izvršnog direktora.

"Navedeni troškovi iz prethodnih, kao i troškovi iz prošle godine, su ispravno i realno prikazani i po tom osnovu je nastao iskazani rashod – trošak, a sve u skladu sa najboljom korporativnom praksom i međunarodnim računovodstvenim standardima“, navodi se u saopštenju.

Iz Prisme su kazali da je kompanija u prošloj godini proizvela 14.408 tona vinskog grožđa, veoma dobrog kvaliteta, što je četiri odsto manje od ostvarene proizvodnje u 2019. godini i 1.595 tona stonog grožđa, što je za 85 odsto više od proizvodnje u 2019. godini.

"Na površini od 83,13 hektara (ha) ostvarena je proizvodnja breskve od 1.003 tone što je za 27 odsto više u odnosu na 2019. godinu, kao i 2.566 kilograma (kg) ploda kajsije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u prošloj godini ostvarena proizvodnja od 295.762 komada loznih kalemova, 136.367 kg ribe i riblje mlađi, kao i 99.433 kg maslina, odnosno 12.983 litara maslinovog ulja, izuzetnog kvaliteta.

Iz Prisme su naveli da vrijednost realizovanih investicija u prošloj godini iznosi 3.160.409 eura.

"U prošloj godini, vina kompanije “13. Jul – Plantaže” osvojila su 29 medalja na prestižnim međunarodnim takmičenjima (Decanter World Wine Awards - London, Munus Vini - Nojštat/ Njemačka, Monde Selection Brisel i Balkan International Wine Competition – Sofija)“, kaže se u saopštenju.

Skupština je donijela i Odluku o izboru i imenovanju revizora za ovu godinu, po kojoj je izabrana revizorska kuća BDO, Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.