Marković: Pad Vlade samo pitanje vremena, DF opasan i neprihvatljiv za državne poslove CG
Duško Marković , foto: Federalna.ba

Marković: Pad Vlade samo pitanje vremena, DF opasan i neprihvatljiv za državne poslove CG

Crna Gora u stegama prosrpskih stranaka. Demokratski front je politička organizacija destrukcije, instrument srpske vlasti u realizaciji strateškog cilja koji nam je i zvanična Srbija ponudila, a to je takozvani srpski SVET, kaže za Federalna.ba bivši premijer Crne Gore Duško Marković.

Marković za Mrežu govori o Vladi čiji je kraj blizu, vanrednim izborima, SPC-u, DPS-u, opasnosti od najavljenog ulaska u Vladu Mandića, Medojevića i Kneževića. Na djelu odbrana državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Za početak, kaže kako nova vlast u Crnoj Gori sasvim sigurno nije demokratska.

"Što se tiče drugih obilježja moglo bi ih biti više. Možda je prosrpska, možda je nacionalistička, uglavnom nije demokratska i mislim da ponajmanje radi na uspostavljaju demokratskih i evropskih vrijednosti koje su potrebne Crnoj Gori kao državi, a naravno i njenin građanima."

Navodi da je nova vlast zasnovana na odbrani srpskih, prosrpskih i vjerskih interesa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"To se duboko sukobljava sa onim što su dostignuća i vrijednosti koje su ostvarile proevropske snage u Crnoj Gori nakon referenduma 2006. godine pa sve do 30. augusta prošle godine.Crna Gora je napravila  snažan iskorak u svojoj nacionalnoj, državnoj, političkoj, ekonomskoj emancipaciji. Crna Gora je bila promoter suživota, mira, dijaloga u regionu, njegove evropske perspektive. Crna Gora je otvorila još jedan snažan proces osvajanja evroatlantskih vrijednost koje su i bile i koje su i danas neophodne, ne samo Crnoj Gori, nego i regionu za stabilnost jer bez stabilnosti nema ni demokratskog razvoja, nema ni ekonomskog prosperiteta, dakle nema kvalitetnog života građana na ovim prostorima. Nažalost, danas, nakon promjene vlasti očekivano je bilo da se nastavi istim putem, da, bez obzira na neke konceptualne i ideološke razlike, ovi principi i ove vrijednosti ne budu dovedeni u pitanje, ali nažalost živimo jednu sumornu političku stvarnost u kojoj demokratija trpi, u kojoj građani trpe i nažalost u kojem trpi i Crna Gora kao država", kazao je Marković za Federalnu.ba.

Ističe da imamo vladu koju, ne da ne podržava opozicija, nego je ne podržava skoro više od polovine poslanika koji su je birali.

"Dakle, u crnogorskom Parlamentu imate 81 poslanika. Danas 14 ili 15 poslanika samo podržava tu vladu. U svakom normalnom i demokratskom sistemu ta vlada bi poodavno pala. Odgovoran i demokratski premijer bi dao Parlamentu na povjerenje svoj mandat. Nažalost, ne dešava se ni jedno ni drugo. Dakle u demokratskom i političkom smislu Crna Gora, nažalost, je zemlja čuda. Na sceni je vlada koja nema podršku većine koja ju je izabrala. Naravno nema ni podršku opozicije. Vlada koja nema praktično nijedan rezultat u posljednjih sedam mjeseci svog rada. To je praktično nemoguće. Vjerujem da to neće dugo trajati. Kao što sam rekao, ona bi već trebala biti smijenjena, ali pretpostavljam da se samo radi o terminu njenog pada, a ne o tome da li će ona pasti", kazao je Marković.

Marković kaže da je zahtjev da u nekoj vladi budu politički lideri stranaka koje su pobijedile na izborima legitiman.

"On je i demokratski standard. Naravno, politički program, ideološka platforma tog saveza koji sebe naziva Demokratskim frontom, nije ni demokratska, ni crnogorska. Demokratski fornt, koji inače sebe smatra političkim predstavnikom srpskih interesa u Crnoj Gori, je ustvari jedna politička organizacija destrukcije demokratskih potreba Crne Gore i njenog razvoja. Ona je praktično instrument srpske vlasti u realizaciji strateškog cilja koji nam je i zvanična Srbija ponudila, a to je tzv. srpski Svet. Dakle, DF ne živi političkim životom Crne Gore, potrebe njenih građana, već interesima Srbije u regionu koji je negdje definisan u okviru te strategije srpskog Sveta, što znači da Srbija treba da obezbijedi uticaj ili kontrolu nad svim državama u regionu u kojima žive Srbi. To jednostavno nije moguće", kazao je Marković.

Smatra da je politički veoma opasno da takvi lideri budu u vladi.

"Mislim da bi ta vlada izazvala nove podjele i sukobe u Crnoj Gori. Mislim da bi oni, iako su danas izuzetno snažni, bili dodatno podstaknuti. Vidjeli ste njihove stavove i retoriku na pitanju Rezolucije o Srebrenici. Prosto građanin, a ne javni djelatnik ili političar, ne može da vjeruje da neko u Parlamentu, a posebno ko sebe predstavlja liderom neke političke organizacije u Crnoj Gori,može na tu temu tako govoriti. Srebrenica više nije i nikada nije ni trebala biti političko pitanje. Srebrenica je civilizacijsko pitanje. svaka ličnost u političkom ili laičkom životu mora imati ili bi trebala imati isti odnos o Srebrenici. Vidite da, ne samo DF, nego nažalost i premijer nikada nije rekao javno da se u Srebrenici dogodio genocid. To je važno zbog svih nas, važno je zbog regiona i zbog onoga čemu svi težimo - da se nikad takvo nešto više ne desi u Crnoj Gori. Crnogorski građani, crnogorski politčari su dužni prema tom pitanju da se odrede na takav način jer mi živimo ovdje sa Bošnjacima, dijelimo i zemlju i vazduh svakog dana i dužni smo to da kažemo i jasno se odredimo. I zbog žrtava i njihovih porodica i zbog bošnjačkog naroda. Dakle, ono što DF govori i kroz taj slučaj, kroz taj dokument o kojem se vodila javna rasprava u Parlamentu, pokazuje da su oni opasna i neprihvatljiva politička struktura za vršenje državnih poslova", kazao je on.

Ističe da su oni faktor destabilizacije sa svima onima koji ih podržavaju i u Crnoj Gori i u regionu.

"Praktično više ne možemo čuti glas razuma iz Srbije i Republike Srpske. Mi smo takvo iskustvo imali i '90-ih, da smo bili manje institucionalno potentni i uspjeli smo da toj opasnosti odgovorimo, koju nam je kreirao i Milošević i Koštunica, evo sada i ova struktura. Crna Gora je na pragu ulaska u EU, članica je NATO-a. Dakle u Crnoj Gori postoji većinski proevropski potencijal, samo ga treba konsolidovati, odgovoriti ovom izazovu pred kojima se danas nalazimo i snažno iskoračiti putem budućnosti."

Marković navodi da ne zna zbog čega se pravim fama oko ugovora sa SPC-om od aktera koji treba da dovedu do njegovog potpisivanja.

"Temeljni ugovor je dokument koji potpisuje država sa jednom vjerskom zajednicom. Do sada, taj ugovor se drži u tajnosti i zatvoren i onda nastaju različite vrste spekulacija šta je u tom temeljnom ugovoru. Premijer Krivokapić se, kao i uvijek, odnosi nedosljedno prema tom pitanju. Trebali bi imati temeljni ugovor", kazao je Marković.

Smatra da, bez obzira na sve, ni premijer ni dio koalicije koji podržava tu vladu, ne bi dozvolili da taj ugovor bude na štetu države.

"To bi značilo potpunu nestabilnost u Crnoj Gori, pokretanje političkih akcija koje bi u Crnu Goru uvele u neku vrstu građanskog otpora sa posljedicama koje u ovom trenutku ne bi mogli sagledati.Vjerujem da je proevropski blok spreman za ovu situaciju. U slučaju da dođe do vanrednih izbora ja sam sasvim siguran da bih ubjedljivo osvojio vlastna tim izborima, na poraznim rezultatima ove vlade i potvrde njene nesposobnosti", zaključio je Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.