Sekulović: Saradnja državnih organa i međunarodnih partnera ključ borbe protiv organizovanog kriminala
Sergej Sekulović

Sekulović: Saradnja državnih organa i međunarodnih partnera ključ borbe protiv organizovanog kriminala

Borba protiv organizovanog kriminala je imperativ svake države, a imajući u vidu globalni karakter ove pojave, uspjeh zavisi od zajedničkih napora i saradnje, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović otvarajući Regionalni seminar o borbi protiv organizovanog kriminala u državama Jugo-istočne Evrope, u organizaciji Ambasade Francuske u Crnoj Gori.

Crna Gora kao tranziciona zemlja  bila je plodno tlo za organizovani kriminal, koji se razvio do te mjere da su njegovi dometi prerasli državne, regionalne, pa čak i kontinentalne granice.

“Naš cilj je da Crna Gora bude primjer kako se država uspješno bori protiv svake vrste kriminala, uključujući i organizovani”, kazao je Sekulović.

Ministar je ovom prilikom potvrdio da je borba protiv organizovanog kriminala  visoko na agendi prioriteta Vlade i MUP-a.

O tome, kako je istakao, govore činjenice.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je Skupština usvojila, a stupiće na snagu 3. jula. Ovaj zakon je reformski i stvara sve pretpostavke za sprovođenje istinskih promjena, u smislu reorganizacije, pune transparentnosti rada, definisanja jasnih linija odgovornosti i preduzimanja aktivnosti na usklađivanju postupanja policije sa policijskim standardima država Evropske unije. Najvažnije organizacione izmjene, predviđene ovim zakonom, su povratak Uprave policije pod institucionalno okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova i formiranje antikorupcione jedinice", dodao je Sekulović.

ministarstvo

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Borba protiv organizovanog kriminala zahtijeva kako navodi multidisciplinarni, jedinstven i sistemski pristup, te je Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon usvajanja Zakona, u saradnji sa strateškim inostranim partnerima, pristupilo izradi ključnih strateških dokumenata, koji će biti stubovi daljeg razvoja bezbjednosti, a to su Strategija za razvoj Uprave policije, Nacionalna strategija za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i Strategija za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, sa pratećim akcionim planovima.

"Uz ovakve zakonske i strateške osnove, policija Crne Gore može samo da napreduje i da organizovanije i efikasnije izvršava svoje zadatke. Lišavanjem slobode jednog od vođa i nekoliko članova tzv. kavačkog klana, ova vlast je pokazala svoju čvrstu namjeru da se aktivno i istrajno bori protiv organizovanog kriminala i namjeru da bude iskren partner svim onima koji dijele iste vrijednosti i ciljeve. Veliki doprinos ovoj akciji dali su naši strani partneri", naglasio je Sekulović i dodao da saradnju koju ostvarjuju i podršku koju pružaju susjedi, Evropska unija i Sjedinjene Američke države, kao i međunarodne organizacije nadležne za ovu oblast,  potvrda je da se napori Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala veoma cijene, te da se očekuju još bolji rezultati.

Na otvranju Regionalnog seminara obratio se i ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, koji je pozdravio napore MUP-a kada je u pitanju borba protiv kriminala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.