Injac: Evroatlantske integracije najsnažniji podsticaj za demokratske reforme u regionu
Olivera Injac

Injac: Evroatlantske integracije najsnažniji podsticaj za demokratske reforme u regionu

Ministarka odbrane Olivera Injac učestvovala je na online Forumu Jugoistočne Evrope 2021 u organizaciji Džordž Maršal Evropskog centra za bezbjednosne studije.

"Za Crnu Goru članstvo u NATO je ključno postignuće vanjske politike, ali ujedno i potvrda da crnogorsko društvo pripada modernim evropskim demokratijama", kazala je Injac govoreći na temu “Četiri godine članstva Crne Gore u NATO”.

Injac je istakla da je doprinos zajedničkim naporima saveznika bio jedan od prioriteta.

"Od decembra 2018. godine, Crna Gora je dio Multinacionalne borbene grupe u eFP u Letoniji, čime doprinosi bezbjednosti istočne granice NATO i kolektivnoj odbrani uopšte. Crna Gora radi na modernizaciji svojih kapaciteta, poboljšanju spremnosti svojih snaga i povećanju budžeta za odbranu. Istovremeno, svjesni da sigurnost savezničkih država zavisi od stabilnosti van granica NATO, Crna Gora daje doprinos NATO misijama na Kosovu i u Iraku”, rekla je Injac.

Ona je podsjetila na uspješno okončan angažman u misiji u Avganistanu, koji je trajao punu deceniju, i gdje je Vojska Crne Gore učestvovala u misijama “ISAF” i “Odlučna podrška”.

Injac je istakla da je Crna Gora okončala svoje operativno prisustvo u Avganistanu, ali da ostaje u potpunosti posvećena pružanju podrške Avganistanu putem ANA Povjerilačkog fonda do 2024.

Ministarka je naglasila da nema stabilne Evrope bez stabilnog Zapadnog Balkana, i da su evroatlantske integracije najbolji i najsnažniji podsticaj za demokratske reforme u regionu.

Govoreći o utiscima sa Samita, ona je kazala da NATO ostaje temelj kolektivne odbrane i osnovni forum za bezbjednosne i političke konsultacije i odluke među saveznicima, te istakla da je sa novom američkom administracijom NATO vidio istorijsku priliku da Alijansu učini jačom i sposobnijom za budućnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.