Naučnici napravili masku koja za 90 minuta pokazuje imate li koronu
Foto:Wyss Institute

Naučnici napravili masku koja za 90 minuta pokazuje imate li koronu

Inženjeri Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta Harvard razvili su zaštitnu masku uz koju se za 90 minuta može vidjeti da li je onaj ko je nosi zaražen koronom.

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa, a prenosi N1.

Smješteni su s unutrašnje strane maske i mogu da otkriju virusne čestice u dahu, a dizajnirani su tako da korisnik može da ih aktivira kada bude spreman za sprovođenje testa.

Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutrašnjoj strani maske.

Razvoj senzora kakvi se koriste u novoj maski počeo je prije nekoliko godina. Prije su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

„Ovaj test je osjetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osjetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu na kovid 19“, rekao je istraživač Harvarda Piter Ngujen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se saradnji sa kompanijama na daljem razvoju senzora.

„Nadamo se da bi ova platforma mogla da podstakne novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje“, rekao je profesor medicinskog inženjerstva i nauka na MIT Džejms Kolins.

What if your face mask could tell you if you have #COVID19? Now it can. Researchers from the Wyss and @MIT embedded freeze-dried cell-free biological reactions into a face mask, enabling it to detect SARS-CoV-2 in a patient's breath quickly and accurately. https://t.co/6boNRBhC6M

— Wyss Institute (@wyssinstitute) June 28, 2021

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.