Vitamini za blistavu i zdravu kožu
ilustracija

U borbi protiv starenja

Vitamini za blistavu i zdravu kožu

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu i jedan su od glavnih krivaca za nastanku brojnih kožnih bolesti kao što su psorijaza, dermatitis, melanom i slično.

Vitamin C

Vitamin C se preporučuje za jačanje imuniteta, jer je veoma aktivan kada je borba protiv virusa u pitanju. Takođe, on ima jako dejstvo na zdravlje naše kože, zbog čega se često može naći u kremama koje sprečavaju pojavu bora.

Vitamin C se rastvara u vodi, tako da sav višak koji unesete odlazi iz tela putem znoja i mokraće. Ovaj vitamin se nalazi u gotovo svim vrstama voća i povrća, a najviše ga ima u pomorandžama, kiviju, grejpu.

Vitamin E

Vitamin E je izuzetno važan vitamin za opšte zdravlje, pa tako i za ljepotu kože. S njim treba biti obazriv, jer se lako topi u mastima, pa se ne apsorbuje tako lako kao vitamin C. Ukoliko se u organizmu nađe u velikim količinama može postati toksičan.

Vitamin E možete naneti lokalno, direktno na kožu, što pogoduje smanjivanju bora, ožiljaka i akni. Osim toga, ima hidratantni učinak, što usporava starenje i daje koži sjaj. Ovaj vitamin možete pronaći u raznim orašastim plodovima i sjemenkama kao što su bademi ili suncokretove sjemenke, kao i u blitvi, peršunu, avokadu i maslinama, piše Centarzdravlja.hr

Cink

Cink je esencijalan mineral u tragovima. Tijelu je potreban u malim količinama, ali je neophodan za zdravlje. Cink može smiriti razne upalne procese, a osim zdravlju kože, pogoduje zdravlju očiju, jača imunitet, ubrzava zaceljivanje rana, održava rad nervnih stanica i usporava proces starenja.

Cink je najbolje u organizam unositi putem namirnica kao što su govedina, ćuretina, piletina, spanać, orašasti plodovi i tamna čokolada.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često spominje kao snažan antioksidans. On štiti od upalnih procesa, sprečavaju pojavu akni i usporavaju znakove starenja. Zeleni čaj sadrži i antibakterijska svojstva, čime se povećavaju njegova ljekovita svojstva. Osim za zdravlje i ljepotu kože, zeleni čaj je djelotvoran u zaštiti od srčanih oboljenja i podsticanje mršavljenja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.