Poljoprivrednici stigli traktorima ispred Skupštine (FOTO)
Foto: Pobjeda

Traže svoja prava i ostavku Stijovića

Poljoprivrednici stigli traktorima ispred Skupštine (FOTO)

Više od 50 poljoprivrednika sa traktorima stiglo je, kako su i najavili, ispred Skupštine kako bi na ovaj način od Ministarstva poljoprivrede zatražili ostvarenje prava koja su zatražili prošle sedmice.

Prije nego što su upalili mašine, učesnici protesta su priredili performans u Danilovgradu kako bi na taj način skrenuli pažnju državnim subjektima na probleme sa kojima se suočavaju.

Kako je najavljeno, poljoprivrednici će svoje zahtjeve predstaviti i ispred zgrade Vlade.

Poljoprivrednim proizvođačima zahtjevi koje su dostavili u utorak Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede nijesu ispunjeni, pa će oni u znak protesta danas, kako su najavili, s traktorima i cistijernama doći ispred zgrade Skupštine u 12 sati.

Ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika u predstojećim mjesecima uslijediće zatvaranje i gašenje farmi - kazao je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, kako prenosi portal RTCG, objasnio je da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

protest1

Foto: Pobjeda

Kako je Pobjedi ranije kazao Željko Radič iz Udruženja poljoprivrednika, od Ministarstva unutrašnjih poslova su na njihov zahtjev dobili dozvolu da dođu ispred Skupštine s traktorima i cistijernama.

Iako su najavili da će prosuti stajnjake ispred zgrade Vlade, rekli su da će naknadno odlučiti o tome, jer bi to, ipak, bilo remećenje javnog reda i mira.

Od policije su, kako je istakao, dobili odobrenje da mogu preko mosta Milenijum jednom trakom, kako se ne bi remetio saobraćaj, dovesti svoje traktore ispred Skupštine.

"Veliki broj naših kolega doći će iz Nikšića, Danilovgrada, Zete, a imamo obećanja da će doći i iz Mojkovca, Kolašina…", kazao je Radič.

Prošle sedmice je više od 30 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice došlo u Podgoricu na protest.

Oni su tada tražili smjenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

Naveli su da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

"Tražimo da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da nam se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane", kazao je prošle sedmice predstavnik Rašo Miljanić.

Traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

"Tražimo i rješavanje viškova crnogorskih sireva, kako bi otukup kozjeg i ovčjeg mlijeka mogao da počne od 1. jula", rekao je Miljanić.

Traže i pisanu garanciju Vlade da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogorskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama - istakao je Miljanić.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.