Island ukida sva ograničenja u vezi s kovidom: Nema maski, distance, ograničenja...
Ilustracija

Prva zemlja u Evropi koja je to učinila

Island ukida sva ograničenja u vezi s kovidom: Nema maski, distance, ograničenja...

Nakon 15 uzastopnih mjeseci jačih ili slabijih mjera, Island je najavio ukidanje svih nacionalnih mjera povezanih s epidemijom kovida-19, nakon napredovanja vakcinacije u zemlji.

Od subote, 26. juna više neće biti na snazi mjere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničen broj učesnika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdotir na konferenciji za novinare,prenosi N1.

Ta odluka, prva u Evropi, donijeta usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskoj teritoriji.

Plan objavljen krajem aprila predviđao je ukidanje svih nacionalnih mjera u drugom dijelu juna, „kada će oko 75 posto“ stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu vakcine.

Na Islandu je do 24. juna, 87,6 posto starijih od 16 godina, ili oko 295.000 od ukupno 365.000 stanovnika, primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Ali ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obavezan negativan PCR  test ili dva PCR testa nakon petodnevne izolacije za nevakcinisane putnike.

Putnici s potvrdom o vakcinaciji ili o preležanom kovidu koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. jula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.