Sud privremeno zabranio Trampovom advokatom da se bavi advokaturom u Njujorku
Foto: Reuters

"Koristi poziciju advokata da pomaže dijeljenju SAD-a između Trampovih i Bajdenovih pristalica"

Sud privremeno zabranio Trampovom advokatom da se bavi advokaturom u Njujorku

Apelacioni sud privremeno je zabranio Rudiju Đulijaniju da se bavi advokaturom u Njujorku zato što je davao lažne izjave da su predsjednički izbori 2020. godine pokradeni na štetu njegovog klijenta, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Sud je naveo da je Đulijani dao brojne lažne izjave o glasanju u Arizoni, Džordžiji i Pensilvaniji, između ostalog i da nisu pravilno prebrojane stotine hiljade glasova koji su stigli poštom, prenio je Glas Amerike.

Pozivajući se na nemire u Kapitolu 6. januara, sud je ocijenio da bi Đulijanijeva spremnost da širi tvrdnje o namještenim izborima mogla da podrije povjerenje javnosti u izborni proces i u pravnu profesiju.

"Ovu zemlju duboko dijele stalni napadi na legitimitet izbora 2020. godine i na aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena. Ta šteta se uvećava sa lažnim izjavama Đulijanija, koji djeluje sa autoritetom advokata, koristeći veliki megafon“, navodi se u odluci suda.

Sud je takođe naveo da bi suspenzija, koja odmah stupa na snagu, mogla da bude trajna. Đulijani nije komentarisao presudu, a njegovi advokati su ocijenili da je odluka suda razočaravajuća.

"Naš klijent ne predstavlja opasnost po javni interes. Vjerujemo da će nakon punog razmatranja ovih pitanja na pretresu Đulijani ponovo biti cijenjeni član pravne profesije kojoj je služio mnogo godina, na više položaja“, navodi se u saopštenju advokata.

Đulijanija, republikanca, za klevetu je tužila kompanija "Dominion Voting Sistems“ koja je tražila odštetu od 1,3 milijarde dolara zbog tvrdnji da su njene glasačke mašine pomogle da Bajden dobije Trampove glasove.

Federalni tužioci na Mehnetnu takođe istražuju Đulijanijeve poslove u Ukrajini, između ostalog i da li je kršio zakone o lobiranju djelujući kao neregistrovani strani agent dok je bio Trampov advokat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.