Počelo suđenje bjeloruskom opozicionaru Sergeju Tihanovskom
Foto: AFP

Počelo suđenje bjeloruskom opozicionaru Sergeju Tihanovskom

Suđenje poznatom bjeloruskom opozicionom aktivisti Sergeju Tihanovskom, zatvoreno za javnost, počelo je u zatvoru u gradu Gomelj.

Tihanovskom, suprugu opozicione liderke Svetlane Tihanovske, prijeti kazna do 15 godina zatvora po optužbi za organizovanje masovnih nemira i podsticanje mržnje.

Na snimku koji su danas objavili bjeloruski državni mediji vidi se kako policajci vode Tihanovskog na suđenje sa još nekoliko zatvorenih opozicionara. Tihanovski na snimku izgleda umorno.

Poznati video bloger i aktivista želio je da učestvuje na predsjedničkim izborima u avgustu prošle godine, ali je uhapšen u maju, dva dana nakon što je objavio kandidaturu, jer je policajac povrijeđen u tuči na njegovom predizbornom skupu.

Poznat je kao autor slogana "Zgazi bubašvabu“, kojim je aludirao na autoritarnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Pošto je uhapšen, Svetlana Tihanovska se kandidovala umesto njega i zauzela drugo mjesto na predsjedničkim izborima. Dan posle izbora pobjegla je u Litvaniju da izbjegne hapšenje.

Bjeloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima odmah posle predsjedničkih izbora kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.