Rad nedjeljom omogućiti svim trgovinama u jednoj smjeni, zaposlenima uvećati dnevnice 100%
ilustracija

UPCG

Rad nedjeljom omogućiti svim trgovinama u jednoj smjeni, zaposlenima uvećati dnevnice 100%

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine, povodom predloga Ministarstva ekonomskog razvoja da se samo preduzetnicima i mikro preduzećima dozvoli rad nedjeljom u toku ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

Uz ocjenu da je ponuđeni predlog diskriminatorski i kao takav uvodi podjele na crnogorsko tržište, na sastanku je zaključeno da ista pravila treba da važe za sve i da na tome treba insistirati u daljim pregovorima socijalnih partnera – Vlade, UPCG i sindikata. U tom smislu, jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sve privredne subjekte iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu - saopšteno je iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Takvo rješenje treba, kako su naveli,  da prate i sljedeće odredbe: svim privrednim subjektima iz sektora trgovine (preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća) omogućiti rad nedjeljom u toku jedne smjene (osmočasovno radno vrijeme), u toku ljetnje turističke sezone,  zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti 100% uvećanu dnevnicu za rad nedjeljom, pojačano sprovoditi inspekcijske kontrole nad radom poslodavca nedjeljom, zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti efikasno ostvarenje prava na nedjeljni odmor, kako je to propisano Zakonom o radu.

Današnji sastanak u UPCG organizovan je na inicijativu kompanija - najvećih članica iz sektora trgovine Voli trade, Mercator, HDL Laković, Domaća trgovina, Franca, Mega promet i Mil Pop, kao i šoping  mola Delta M CG.

Sastanak UPCG sa privrednicima dio je, kako se dodaje, konsultacija koje se odvijaju uporedo sa izjašnjavanjem Upravnog odbora UPCG na temu zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu i novog Opšteg kolektivnog ugovora.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.