Đukanović na prijemu Ambasade Slovenije

Crna Gora i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici

Danas su Crna Gora i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu Ambasade Republike Slovenije povodom 30. godišnjice državnosti i 30. godišnjice Vojske Republike Slovenije.

Đukanović je u govoru istakao da se prije dva dana navršilo se tačno 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Slovenije, koja je prva otvorila svoju ambasadu u nezavisnoj Crnoj Gori.

"A već sljedeće sedmice Slovenija će preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije, što najbolje ilustruje njen napredak u proteklih tri decenije od proglašenja nezavisnosti.

Oslanjajući se na zajedničku istoriju i bliskost naših naroda, kao i na činjenicu da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima, tokom proteklih deceniju i po Crna Gora i Slovenija su radile temeljno i posvećeno na učvršćivanju i produbljivanju međudržavnih veza i jačanju povjerenja, vođene zajedničkim evropskim i evroatlantskim ciljevima", kazao je Đukanović.

Prijem1

On je istakao i da se sjeća i perioda saradnje prije obnove nezavisnosti Crne Gore, i snažne podrške koju je Slovenija pružala u predreferendumskom periodu.

"Ljubljana se prema nama odnosila kao prema nezavisnoj državi i kad to nijesmo bili. Slovenački investitori su prvi došli u Crnu Goru u vrijeme kad su svi drugi u širokom luku zaobilazili Balkan. Slovenija je tada bila važna podrška u komunikaciji Podgorice sa Ujedinjenim nacijama, u uslovima kada crnogorske vlasti nijesu imale pristup sjedištu organizacije čije smo članstvo smatrali primarnim ciljem obnovljene države.

Nakon 2006, naša saradnja dobila je novi snažan zamah. Slovenija je nastavila da podržava demokratski i ekonomski razvoj Crne Gore. Naravno, ostala je naš dobar prijatelj, a postala pouzdan i važan razvojni i vanjskopolitički partner. Slovenija je bezrezervni podržavalac Crne Gore na euroatlantskom putu, kao kontakt država NATO, a zatim i na evropskom putu, kroz kontinuiranu političku i ekspertsku podršku", naveo je Đukanović.

Prijem2

Istakao je i da gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Slovenija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama.

"Intenzivan politički dijalog, kontinuitet radnih kontakata, parlamentarna saradnja, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, zdravstva, nauke i obrazovanja, javne uprave, ekonomije i finansija, zaštite životne sredine, turizma i kulture, daju nam za pravo da sa optimizmom gledamo na budućnost naših odnosa.

Danas u Crnoj Gori posluje oko 150 kompanija čiji su osnivači privatna ili pravna lica iz Slovenije.

Saradnja se razvija i na nivou lokalnih samouprava. Postoji uspostavljeno partnerstvo između: Cetinja i Maribora; Budve i Celja; Herceg Novog i Novog Mesta i Kranja; Mojkovca i Idrije; Nikšića i Boveca; Murske Sobote i Kopra i Plužina i Mostjeg Polja. Slovenačka podrška ogleda se i kroz razvojnu pomoć, koja je postala važan dio infrastrukturnog i ukupnog razvoja Žabljaka.Našim vezama poseban pečat daje i zajednica Crnogoraca u Sloveniji.Danas su Crna Gora i Slovenija prijatelji, partneri i saveznici", kazao je Đukanović.

Prijem4

On je istakao da država Crna Gora, članica NATO i koja je najviše odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ima jasnu stratešku viziju pripadanja evropskoj civilizaciji i evropskom i euroatlantskom sistemu vrijednosti.

"Taj put uvijek lakše savladavamo uz pomoć prijatelja, a Slovenija za nas u Crnoj Gori to svakako jeste.

Na kraju najsrdačnije čestitam prijateljskoj Sloveniji Dan Državnosti, sa željom da nastavi putem stabilnog i zelenog razvoja, i da svojim posebnostima doprinosi bogatstvu evropske porodice. Vjerujem da ćemo u bližoj budućnosti zajedno, Crna Gora i Slovenija, biti prepoznatlji dio ujedinjene Evrope", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.