Ključevi proširenja su u Podgorici, ne u Briselu
Ilustracija

Ključevi proširenja su u Podgorici, ne u Briselu

Prva politička Međuvladina konferencija EU sa Crnom Gorom daće dodatan podsticaj EU integracijama Crne Gore, kaže za TVCG ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Naglašava da u narednom periodu dodatni akcenat treba staviti na ispunjavanje reformi u Poglavlju 23 i da su nulta stopa na korupciju i borba protiv organizovanog kriminala jedan od glavnih prioriteta Vlade.

Članstvo u EU je prva i posljednja riječ kada je u pitanju vanjska politika Crne Gore i pitanje koje prevazilazi politiku jedne vlade, partije ili koalicije, kaže za Javni servis ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Stoga smatra da je jučerašnja Međuvladina konferencija Crne Gore i EU veliki uspjeh.

“Smatram da bi od sada stvari mogle da budu znatno brže što se tiče pristupanja, svakako da smo na međuvladinoj konferenciji hirurški precizno definisali koje su  to stvari i oblasti u kojima Crna Gora treba da napreduje, ali jasno su definisane i stvari u kojima je Crna Gora već prepoznata kao članica i u kojima se već ponaša kao članica EU. Ovdje konkretno mislim na vanjsku i bezbjednosnu politiku, gdje se Crna Gora ponaša kao članica EU sa 100 odsto usklađenosti sa tim politikama”, poručio je Radulović.

No i pored diplomatskih napora da se postigne taj spoljnopolitički cilj, neophodno je prvenstveno završiti reforme kod kuće.

“Ova Vlada smatra da su ključevi proširenja ne u Briselu, nego u Podgorici. U tom smislu ćemo bezuslovno nastaviti da radimo na oba fronta, spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu”, poručio je šef diplomatije.

Naredni korak je ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava.

“EK je naglasila da mi u Poglavlju 24 radimo solidan posao, dok u 23 treba dodatno raditi, a jedan od glavnih prioriteta ove Vlade je nulta tolerancija na korupciju, i borba sa organizovanim kriminalom. Ja vjerujem da ćemo i u narednom periodu, ne tako daleko, dobiti izvještaj o privremenim mjerilima i dobiti završna mjerila kako bismo zatvarali poglavlja”, poručio je Radulović za RTCG.

A pored EU i NATO, prioritet crnogorske diplomatije je i dobra regionalna saradnja. Tokom posjete Briselu ministar Radulović predsjedavao je sastanku ministara Centralno-evropske inicijative, kojom naša zemlja predsjedava drugu godinu za redom. Sastanak je bio prilika za poziv na zajedništvo i solidarnost u borbi protiv koronavirusa.

“Rekao bih da imamo jako dobre brojke i da smo na dobrom putu da prevaziđemo pandemiju. Međutim stav Crne Gore je vrlo jasan, niko nije siguran dok svi nijesmo sigurni”, poručio je Radulović.

Radulović je najavio i da će Crna Gora učestvovati u konferenciji o budućnosti Evrope, gdje će zajedno sa zemljama članicama, ali i ostalim državama van 27-očlanog saveza učestvovati u kreiranju zajedničke perspektive Evrope.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.