Objavljen PRVI IPARD Javni poziv za podršku ruralnom turizmu

"Poljoprivrednim proizvođačima, mikro i malim preduzećima na raspolaganju novih 6,08 miliona eura podrške"

Nakon javnih poziva za podršku primarnoj proizvodnji i preradi kroz IPARD II program objavljenih u prethodnom periodu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavilo je sa dodjelom podrške kroz novi javni poziv koji je danas objavljen.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Aleksandar Stijović, danas je zajedno sa šefom odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori,  Hermann Spitz,u EU info centru, predstavio javni poziv za dodjelu bespovratne podrške ruralnom turizmu, kroz koji će poljoprivrednim proizvođačima, mikro i malim preduzećima biti na raspolaganju novih 6,08 miliona eura podrške.

"Vodimo računa o crnogorskom poljoprivrednom i turističkom sektoru, a upravo kroz uvezivanje ove dvije grane, radimo na poboljšanju turističke ponude Crne Gore i stvaranju konkurentske ponude ruralnom turizma prepoznatljive na evropskom tržištu jer je Crna Gora biser Evrope po prirodnim ljepotama", kazao je Stijović.

Kako je saopšteno ovaj poziv ima za cilj podsticanje zapošljavanja; otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta kroz razvoj poslovnih aktivnosti, valorizaciju prirodnih i poljoprivrednih dobara, promociju zdrave i organske hrane, i time, podizanje nivoa privredne aktivnosti ruralnih područja i ublažavanje trenda migracije iz ruralnih područja.

"Predmet investicije je biti izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane, pića i napitaka, uređenje turističke infrastrukture (tematski i zabavni parkovi, teniski tereni, bazeni, zabavno rekreativne staze ili putevi – trim staze, vidikovci, panoramski putevi, biciklističke i planinarske staze); izgradnja i/ili rekonstrukcija postrojenja i/ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije (fotonaponski sistemi) i nabavka opreme i uređaja za tretman otpada i otpadnih voda.

Kroz ovaj javni poziv podržavaju se investicije u ruralni turizam u iznosu od 10.000 do 150.000 eura, uz bespovratnu podršku do 65%", saopšteno je.

Šef odjeljenja Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Hermann Spitz izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarenog programa naglasivši da je IPARD postao zaštitni znak razvoja ruralnog razvoja u Crnoj Gori.

Govoreći o značaju programa za cjelokupni poljoprivredni sektor i razvoj ruralnog turizma, Spitz je proizvođačima poslao poruke ohrabrenja da apliciraju i iskoriste opredijeljenu podršku.

Ministar Stijović zahvalio je Šefu Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori g-dinu Hermann Spitz i kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije na podršci u implementaciji ovog veoma važnoga projekta za Crnu Goru i naglasio da će se saradnja u budućnosti dalje unaprjeđivati i produbljivati.

Rok za podnošenje zahtjeva je 31. avgust 2021. godine.

Svi potrebni obrasci vezani za konkurisanje na Javni poziv mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - https://www.gov.me/mpsv, kao i internet stranice za IPARD II program – www.ipard.gov.me.

Prateći stanje na terenu i epidemiološku situaciju u državi, Ministarstvo će organizovati radionice shodno mjerama koje Ministarstvo zdravlja propisuje, a i koristiće se internet platforme i organizovaće se pojedinačni sastanci sa zainteresovanim potencijalnim korisnicima, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.