Potrebno hitno usvajanje izmjena zakona i za obračun sa neprijavljenim prihodima
Ilustracija

Potrebno hitno usvajanje izmjena zakona i za obračun sa neprijavljenim prihodima

Neophodno je da se Skupština Crne Gore što prije izjasni o setu predloga zakona važnih za državne finansije, među kojima su i oni za povećanje prihoda budžeta Crne Gore po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, čime se stiču preduslovi za utvrđivanje porijekla imovine, saopštilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Radi se o Predlogu zakona o izmjenama i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, koji je osnov za obračun sa onima koji ne prijavljuju prihode, uz prateći Predlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Predlozi su u skupštinskoj proceduri od 14. maja ove godine, kada ih je Vlada uputila na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

"Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, čije izmjene je inicirala Vlada i crnogorski parlament ih je usvojio, predviđeno je da stopa za neprijavljeni prihod bude 80 odsto.

Međutim, potrebne su izmjene i dopune preostala dva zakonska rješenja o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave da bi se obezbijedio način na koji će država naplaćivati te prihode.  Planirani prihod, koji bi se ostvario usvajanjem i primjenom ovog seta zakona, iznosi 20 miliona eura na polugodišnjem nivou, odnosno 40 miliona eura godišnje.

Pored povećanja prihoda državnog budžeta i poboljšanja životnog standarda građana, ukazujemo da upoređivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije", kazali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Podsjećaju i da je cilj planiranih izmjena regulative unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje zloupotreba.

"Ovako predložena politika Vlade, kroz izmjene seta poreskih zakona, eliminiše i lukrativnu komponentu izbjegavanja prijavljivanja prihoda ili bavljenja nezakonitim aktivnostima, te djeluje preventivno na sva fizička lica koja posežu za takvim sredstvima radi uvećanja imovine.

Usvojenim Zakonom o budžetu za 2021. godinu planirani su dodatni prihodi predloženim zakonskim rješenjima, među kojima je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama sa amandmanima, i potrebno je što prije razmotriti/usvojiti predloge, da ne bi došlo do promjene dinamike naplate prihoda", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.