Demokrate predlažu da Njegošev rođendan bude državni praznik: Oko čega ćemo se okupiti ako ne oko Njegoša

Demokrate predlažu da Njegošev rođendan bude državni praznik: Oko čega ćemo se okupiti ako ne oko Njegoša

Klub poslanika Demokrata predložio je da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, proglasi za državni praznik.

Poslanici Demokrata Boris Bogdanović, Momo Koprivica i Vladimir Martinović dostavili su Skupštini Predlog izmjena i dopuna Zakona o državnim praznicima, među koje bi se uvrstio 13. novembar – Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.

Martinović je na konferenciji za novinare kazao da u kalendarima svih savremenih država postoje datumi posvećeni sjećanju na najznačajnije događaje i ličnosti.

“Takvi datumi nijesu samo puki čuvari prošlosti i prenosioci sjećanja, već i datumi kojima se afirmišu određene vrijednosti u vezi sa državom, njenom kulturom, istorijom i tradicijom”, kazao je Martinović.

On je naveo da takvi datumi ostvaruju svoje funkciju u odnosu na savremeni trenutak, tako što snaže utemeljenje, jačaju i čuvaju identitet države.

“Ovakvi datumi predstavljaju simbole za određene, istorijski potvrđene državne vrijednosti”, poručio je Martinović.

Osim toga, kako je kazao, ovakvi praznici ostvaruju funkciju i u odnosu na prošlost koju reprezentuju tako što iskazuju poštovanje prema kulturnom i istorijskom nasleđu.

Martinović je istakao da se ti praznici na odgovoran način odnose prema budućnosti države, jer podstiču praksu da se država izgrađuje i unapređuje.

“Njegoš je vječiti podsjetnik na sve ono što građane čini ujedinjenim, trajno predstavljajući ideju o onom što Crna Gora jeste”, poručio je Martinović.

On je upitao oko čega će se okupiti ako neće oko Njegoša.

“Šta nam je zalog za pomirenje, ako nije Njegoš”, kazao je Martinović.

On je rekao da su Njegoš i njegovo djelo danas kohezivna snaga za sve građane Crne Gore,”jer smo oko neupitnosti njegovog značaja za Crnu Goru, njenu državnost i kulturu, svi saglasni”.

Zato što, prema riječima Martinovića, niko nema dilemu da je Njegoš i kao vladar i kao vladika ostavio dubok pečat i u duhovnom i u državnom životu Crne Gore.

“Iz nabrojanih razloga, 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, zaslužuje da ima status državnog praznika u Crnoj Gori, na korist svih njenih građana”, poručio je Martinović.

On je kazao da Crna Gora ima priliku da ovaj datum proglasi državnim praznikom, u godini kada se obilježava 170 godina od Njegoševe smrti.

“Kao što je u Njegoševo vrijeme bilo potrebno savladati plemenske partikularizme, pomiriti plemena, potreba za pomirenjem nije manja ni danas”, ocijenio je Martinović.

Kandidovanjem datuma Njegoševog rođenja za državni praznik, kako je kazao, daju snažan zamah pomirenju u savremenom trenutku.

Martinović je kazao da se podjele i svađe ostave po stranu i da nas Njegošev lik i djelo i univerzalne vrijednosti koje je baštinio, u ovom vremenu obavezuju da se oko njih sabiramo.

“Zato pozivamo one koji pribjegavaju manipulacijama i raspiruju podjele, sa više ili manje skrivenim ciljevima i motivima, da se okanu toga posla”, zaključio je Martinović.

MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.