Đukić: Za očekivati je da poljoprivrednici radikalizuju proteste, svima puna usta patriotizma a domaće proizvode zavlače
Željko Đukić. Foto: NVO MMNE

"Moguća okupljanja ispred hotela, restorana, političkih partija..."

Đukić: Za očekivati je da poljoprivrednici radikalizuju proteste, svima puna usta patriotizma a domaće proizvode zavlače

NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) koja već duže vrijeme prati stanje u poljoprivredi upitila je saopštenje za javnost sa porukom da stočari i drugi poljoprivrednici kao i svi ostali građani ove zemlje imaju pravo na spontano javno okupljanje. U modernim EU zemljama članicama ovi protesti znaju biti I radikalniji pa su se dešavali I istovari đubriva ispred nadležnih opštinskih I državnih institucija.

Željko Đukić, predsjenik NVO MMNE istako je da je situacija u poljoprivredi veoma kompleksna I da je ovo stanje nastalo iz 3 ključna razloga a to je politička neodgovornost u parlamentu I “razvlačenje” glasanja za budžet koji je direktno povezan sa agro budžetom, zatim oslabljena kupovna moć građana ali I nedovoljno razvijena svijest za kupovinu domaćih proizvoda.

"Realno je očekivati da će sledeći protest poljoprivrednika biti  ispred centrala političkih partija koje nijesu bile sposobne da preko pola godine  dogovore I usvoje budžet u parlamentu. Takođe I ispred velikih hotelskih kompleksa, ugostiteljskih objekata I trgovačkih lanaca koji su neodgovorni I nemaju osjećaja za potrebe I probleme naših poljoprivrednika već ih samo zanima profit, ucjenjuju sa niskim otkupnim cijenama I dugim rokovima plaćanja a kasnije određuju velike marže", naveo je Đukić.

Posebno je kako navodi žalosno I sramotno da su u većini slučajeva domaći proizvodi u nekim zavučenim pozicijama dok su oni uvozni industrijski koji su na udarnim pozicijama a "po cijeli dan slušamo o njihovom patriotizmu I vedrenju ekonomskih problema".

"Ministarstvo Poljoprivrede, ekonomije I finansija su blokirani upravo zbog političke krize koja unazađuje sve, ekonomiju, poljoprivredu, investicije I druge sfere društvenog, I političkog života u Crnoj Gori. Nije situacija u poljoprivredi bila sjajna ni u madatama prethodnih vlada ali svi smo očekivali više, brže I bolje od kako je “osvježilo”, izričit je Đukić.

Podsjetio je na prošlu godinu kada je nastala globalna panika uslijed COVID pandemije,  kada su sve države prioritetno gledale svoje interese kada su se marketi praznili a zavrtale slavine za izvoz.

"Kada smo imali poteškoća da obezbjedimo uvoz osnovnih životnih namirnica. Tada smo se svi sjetili naših vrijednih poljoprivrednika I njihov značaj da nam jedino oni mogu obezbjediti hranu, ali izgleda da su to već svi zaboravili. Na ovu temu bi mogao da govori danima ali izgleda da nemam kome jer je prisutan ozbiljan egoizam među određenim strukturama koje su zaposlene u nadležnim institucijama jer samo oni žele da plasiraju svoje ideje ili tuđe potpisuju svojim. Mi znamo I možemo ali nemamo", dodaje Đukić-.

"Da rezimiram I zaključim, tri su ključna elementa kroz koje možemo konačno da riješimo dugogodišnje probleme poljoprivrednika,  a to su podizanje svijesti građana da kupuju domaće, uspostavljanje sistema otkupa I plasmana domaćih proizvoda I treći element je stimulacija hotelijera, ugostitelja I trgovaca da favorizuju domaće. Mi smo prije možda mjesec dana Vladi, premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjeniku Dritanu  Abazoviću, ministrima Aleksandru Stijoviću, Jakovu Milatoviću, Milojku Spajiću  I minitarki Tamari Srzentić poslali konkretan dopis sa konkretnim predlozima kako možemo riješiti prva dva elementa o kojima sam govorio ali po mom mišljenju opravdano nijesmo dobili odgovor jer je budžet usvojen tek prije par dana", pojašnjava Đukić.

Poručuje da poljoprivrednici ne smiju zavisiti od politike oni moraju na vrijeme imati obezbjeđene subvencije, novac za zasade, stočnu hranu, gorivo a sve je to poskupjelo dok su domaći poljoprivredni proizvodi na istom cjenovnom nivou.

"Prisustvo I dostupnost domaćih poljoprivrednih proizvoda je mala I nedovoljna, kupovna moć građana takoće umanjena I pojavio se problem plasmana I pojavljivanja viškova domaćih poljoprivrednih proizvoda.  Poljoprivrednici imaju našu punu podršku I razumijemo njihovo opravdano  pravo za revolt I protest. Mi smo u samo poslednjih 30 dana primili preko 30 poziva od strane poljoprivrednika koji nude svoje proizvode jer nemaju obezbjeđenu prodaju za njih. Mislim da se uskoro mogu očekivati protesti ispred centrala hotelijerskih lanaca, ugostiteljskih objekata, trgovačkih lanasa ali I  političkih parija koje su u najvećem dijelu dovele do ove situacije, a primarno je u pitanju zakašnjenja budžeta", zaključio je Đukić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.