Abazović na panel diskusiji

Abazović na panel diskusiji LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra

"Vlada daje punu podršku LGBT zajednici, moramo da razbijemo barijere u našim glavama i preskočimo ljestvice"

„Vlada daje punu podršku LGBT zajednici u Crnoj Gori. Mi moramo graditi društvo jednakih šansi. Prostor za progres apsolutno postoji. Što se tiče Vlade, nikakav vid diskriminacije ne dolazi u obzir. Moramo da budemo posvećeni mijenjanju naše države na bolje. Da bi to uradili moramo da razbijemo barijere u našim glavama i preskočimo ljestvice. Moramo da znamo da je priroda takva da postoje različitosti, da se njima radujemo. Pravo koje tražite za sebe dajte i drugima“, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na panel diskusiji koju su organizovale LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar povodom obilježavanja ovogodišnjeg Mjeseca ponosa, pod sloganom „Ništa o nama bez nas“.

Abazović je tokom panel diskusije naglasio da ako smo se odlučili da naša budućnost bude u Evropi, u zajednici demokratskih država i civilizacija, treba da se ponašamo u skladu sa normama i praksom koja se tamo pokazala kao uspješna.

„Mislim da Crna Gora treba da bira taj put, put progresa, transformacije, napretka, mirnodopskog društva, države koja će biti ponosna na svoje različitosti i da nijednu grupaciju ni na koji način ne ugrožava. To je naša misija koju nije lako sprovesti u djelo, ali je obaveza da na tome radimo. Dajem punu podršku organizacijama koje rade u tom pravcu, koje pokušavaju da podignu senzibilitet vezano za ovu vrstu diskriminacije. Hvala i partnerima iz međunarodne zajednice na podršci. Smatram da ukoliko budemo dovoljno istrajni, čvrsti i jaki da ćemo kroz određeni vremenski period kontatovati da se ostvario određeni progres“, naveo je Abazović.

On je konstatovano da je, ipak, naše društvo još uvijek konzervativno i da se diskriminacija ne dešava samo prema pripadnicima LGBT zajednice, već je ukupno stanje u našem društvu takvo da imamo trendove rasta nacionalizma i ksenofobije, ekonomske diskriminacije i da se suočavamo sa problemima koje nije uvijek lako absorbovati.

„Ovdje se promjene ne mogu desiti preko noći. Ja bih volio da je drugačije. Transformacija društva i ono što je promjena našeg majndseta je nešto što je dugoročno, što treba raditi intezivno, permanentno, bez ikakvih odustajanja, čvrstvo, odlučno, a plodove rada treba uvidjeti sigurno kroz par godina“, naznačio je  Abazović.

Prva panel diskusija, pod nazivom „Efikasan odgovor na govor mržnje i diskriminaciju LGBTI osoba“ održava je na platou ispred knjižare Karver. U uvodnom dijelu događaja, obratila se i  ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, dok su panelisti, uz potpredsjednika Abazovića, bili zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore mr Siniša Bjeković i predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.