Iz Crne Gore u Sloveniju uz potvrdu o vakcinaciji, nema više samoizolacije
ilustracija

Iz Crne Gore u Sloveniju uz potvrdu o vakcinaciji, nema više samoizolacije

Slovenija više ne traži desetodnevnu samoizolaciju za ulazak državljana Crne Gore u tu zemlju, objavio Institut za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, naša država je 19. juna svrstana na narandžastu listu na kojoj su zemlje u kojima nije visok nivo obolijevanja i čijim se državljanima dozvoljava prelazak slovenačke granice uz potvrdu o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od  prijema vakcine (jedne ili dvije doze) protekao odgovarajući broj dana, kako slijedi:

-   od druge doza Biontech I Pfizer Comirnaty najmanje sedam dana;

-   od prve doze AstraZeneca Vaxzevria (COVID-19) najmanje 21 dan;

-  od druge doze Sputnik V proteklo najmanje 14 dana;

-  od druge doze Sinovac Biotech CoronaVac najmanje 14 dana ili  druge doze Sinopharm-a najmanje 14 dana;

-  od doze COVID-19 Janssen Johnson i Johnson / Janssen-Cilag najmanje 14 dana;

-  od prve doze Covishield-a od strane Instituta za serum India / AstraZeneca najmanje 21 dan;

-  od druge doze COVID-19 Moderne najmanje 14 dana.

Podsjeća se, Slovenija priznaje samo negativan PCR, brzi antigenski test (HAG) ili potvrdu o antitijelima samo ukoliko su izdati u zemljama članicama Evropska unije i Šengen zone, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Izraela, Rusije, Turske i Srbije.

Novina je i da PCR urađen u nekoj od navedenih zemalja, ne smije biti stariji od 72h (ranije bilo 48h), dok brzi antigenski test ne smije biti stariji od 48h.

Ove mjere, kako se navodi, važiće do 27. juna.

"U dijelu izuzetaka koji omogućavaju nesmetan ulazak bez dodatnih potvrda nije bilo izmjena. Djeca do 15 godina, ako putuju u organizovanoj grupi u pratnji staratelja, učitelja ili  (ranija mjera) prelaze granicu zajedno sa članom uže porodice kojem nije određen  karantin te osobe u tranzitu kroz R. Sloveniju i napuštaju zemlju u roku od 12 sati;  nosioci diplomatskih pasoša;   osobe upućene u ili iz međunarodnog transportnog sektora, uz adekvatan dokaz;  lica koja obavljaju prevoz robe ili osoba iz ili u R. Sloveniju u komercijalnom prometu i  za teretni i putnički prevoz u tranzitu, te napuštaju R. Sloveniju u roku od osam sati;   predstavnici stranih bezbjednosnih institucija, pravosudnih ili policijskih organa koji obavljaju službeni zadatak i napuštaju R. Sloveniju što je prije moguće nakon izvršenog zadatka;   pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstvene zaštite, vatrogasne jedinice, uz   izlazak iz zemlje najkasnije u roku od 48h;  lica koja prelaze granicu iz hitnih razloga povezanih sa otklanjanjem neposredne opasnosti po zdravlje, život, imovinu ili iz poslovnih razloga i napuštaju Sloveniju u roku  od 12 sati", navodi se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.