Papa Franjo predložio oca moderne Evrope Roberta Šumana za sveca
Robert Šuman

Papa Franjo predložio oca moderne Evrope Roberta Šumana za sveca

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja predložio je za sveca francuskog državnika i jednog od utemeljitelja Evropske unije Roberta Šumana, zbog njegovih "herojskih djela" u pokušaju da okonča ciklus ratova na tlu Evrope, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju iz Vatikana navodi se da je papa Franja potpisao dekret kojim se Šumanu, francuskom državljaninu rođenom u Luksemburgu i pobožnom katoliku, priznaju „herojska djela“.

Šuman je bio prvi predsjednik preteče Evropskog parlamenta, gdje program obuke nazvan po njemu svake godine privlači veliki broj kandidata iz cijele EU. Umro je 1963. u 77 godini.

U posleratnom periodu Šuman je bio francuski premijer i ministar inostranih poslova. U nastojanju da prekine ciklus ratova u Evropi, 1950. predložio je da se resursi uglja i čelika evropskih zemalja udruže.

Plan je postao poznat kao Šumanova deklaracija, a dan kada je objavljena, 9. maj, proslavlja se kao Dan Evrope, prenosi RSE.

Šest osnivača, Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija, potpisalo je Pariski sporazum o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je 1957. prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom i u Evropsku uniju 1993.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.