Nema snage ni volje za rušenje Vlade, opasnost od povratka starog režima lijepak koji ih drži zajedno
Vlada Crne Gore

Profesor Stojiljković poručio

Nema snage ni volje za rušenje Vlade, opasnost od povratka starog režima lijepak koji ih drži zajedno

Vlada u Crnoj Gori funkcioniše tako što nijedan akter nema ni snage, ni volje da je obori, a pitanje je da li su Rezolucija o Srebrenici i ostavka jednog ministra dovoljan razlog za tako nešto, ocijenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković.

On kaže da su sastav Vlade i struktura parlamenta određeni izbornim rezultatom, logikom složenih političkih podjela i, posebno, voljom lidera i pristalica sve tri opozicione koalicione kolone da dođe do promjene vlasti nakon čitave tri decenije.

"Logika udruživanja dovela je prvo do većine koja unutar sebe sadrži značajne programske i taktičke razlike, a onda i do toga da izvan Vlade ostanu stranke i lideri Demokratskog fronta,najjače formacije unutar tanke nove parlamentarne većine.Nastala je situacija u kojoj stranke vlasti plutaju između brojnijih blokova uz stalnu opasnost pada Vlade. Praktično, Vlada funkcioniše tako što nijedan akter nema ni snage ni volje da je obori”, rekao je Stojiljković za Vijesti.

Jedna u nizu kriza vlasti desila se u četvrtak nakon što je dio vladajuće većine, zajedno sa DPS-om i ostalim opozicionim partijama, izglasao Rezoluciju o Srebrenici i smijenio ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici.

U DF-u su to nazvali izdajom i proglašavanje srpskog naroda genocidnim. Najavili su bojkot rada parlamenta i optužili premijera da sarađuje sa DPS-om, na šta im je Krivokapić odgovorio da oni sarađuju sa DPS-om i daje bilo sve isplanirano sa Leposavićem.

Na pitanje da li je takav način glasanja normalan u demokratskim državama i zašto kod nas to još nailazi na osudu i smatra se izdajom, Stojiljković odgovara da blok stranaka vlasti sa opozicijom protiv stava drugih aktera parlamentarne većine je i komparativno gledano dosta neuobičajena pojava iza koje stoje ključni strateške razlike i razlozi.

"I veliki rizici, naravno. Pitanje je da li su Rezolucija o Srebrenici i ostavka jednog ministra dovoljan razlog za tako nešto. Ili se prije radi o uvodu u pitanja strateških izbora Crne Gore i, posebno, njenog odnosa prema Srbiji. Zajednička borba protiv prethodnog stabilokratskog i koruptivnog režima je, za sada, dovoljno jak lijepak koji partnere u promjenama drži zajedno”, kazao je Stojiljković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.