Bošnjak: Etički problem ako bi se Božović prijavio za rektora, UCG da sačeka novi zakon o visokom obrazovanju
Branka Bošnjak

Bošnjak: Etički problem ako bi se Božović prijavio za rektora, UCG da sačeka novi zakon o visokom obrazovanju

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak kazala je za Pobjedu da izbor rektora Univerziteta Crne Gore ne bi trebalo da se obavi po starom modelu po kojem je propisano da ga biraju članovi Upravnog odbora.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuo je u četvrtak postupak za izbor rektora, za mandatni period 2021-2024. godine, iako nije usvojen novi zakon o visokom obrazovanju kroz koji bi trebalo da se uvedu nova pravila.

Tačnije, polemisalo se o dvije alternative – jedna, koju je ranije kroz svoj predloženi zakon ponudila Bošnjak, propisuje da rektora ubuduće treba na izborima da bira čitava akademska zajednica, uključujući i studente i administraciju, a druga se tiče ranije ugašenog modela – da fakulteti predlažu kandidate o kojima će da se izjašnjava Senat. Iako je bilo najavljeno da će se novi zakon o visokom obrazovanju usvojiti krajem juna, to se neće dogoditi, jer radna grupa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ne obavlja taj posao planiranom dinamikom.

Kako je Upravni odbor pokrenuo proceduru za izbor rektora, to znači da će ga po raspisanom konkursu izabrati - članovi Upravnog odbora. Taj način se kritikuje u dijelu javnosti, jer se smatra da nije objektivan, odnosno da se politizuje zato što u tom tijelu sjede i osnivači Univerziteta, odnosno predstavnici Vlade.

Vršilac dužnosti rektora, prof. dr Vladimir Božović ranije, nakon što je u februaru razriješen sa te funkcije prof. dr Danilo Nikolić, bio je stava da bi se novi rektor mogao birati po modelu koji predlaže Bošnjak ili ovom drugom. Izričit je bio da treba da se izbjegne sistem koji je neprimjeren – da sva vlast bude skoncentrisana u Upravnom odboru.

Etički problem ako se prijavi Božović

Hoće li se Božović sada, ipak, prijaviti na konkurs, ne zna se, jer nije odgovarao na pozive Pobjede, a kada mu ističe v.d. stanje, nijesu odgovorili sa Univerziteta iako su najavili da će to učiniti.

Bošnjak smatra da bi sa etičke strane bilo problematično da se Božović javi na konkurs za izbor novog čelnika Univerziteta, imajući u vidu njegovu izjavu da je cilj da se naredni izbor obavi pod demokratičnijim uslovima.

Bošnjak dodaje da ne treba birati rektora po starom načinu, jer bi tako "sami sebe demantovali".

"Nije dobra poruka da nam odgovara ono što je krojeno po starom kada se zatvarao UCG, kada se nije čuo glas studenta, profesora i da se sve odvijalo u zatvorenom malom krugu. Nije pametno da se istrajava na tome", ističe ona.

Dodaje da, možda, može da se produži v.d. stanje ili kada se izabere rektor, nakon što se usvoji novi zakon, da se obavi reizbor.

"Možda su sada u obavezi da raspišu konkurs. Može se naći rješenje. Upravni odbor može da ne izglasa, pa da se ponovi konkurs, postoje pravne varijante za prelazno rješenje, jer je zakon u fazi izrade. Upravni odbor može da ne izglasa nikoga. Ima tu nekih pravnih gimnastika koje mogu da se izvedu. Može da se napravi nešto, možda ne bi bilo fer prema tim kandidatima koji se prijave, ali valjalo bi im se unaprijed sugerisati da se sačeka sa novim zakonom i novim načinom izbora. Ovaj način izbora je toliko zatvoren i ne odražava želju nastavnog kadra UCG, da prosto ne bi trebali da ulaze u to. Taj model je uveden kada su htjeli baš sve da iskontrolišu", navodi ona.

Ako su htjeli obaviti reforme, dodaje Bošnjak, i svi su bili za to, onda treba naći modus da se ide na to da se rektor bira po novom modelu i da se sačeka izglasavanje zakona.

Bošnjak kritikuje aktuelne propise po kojima rektora bira Upravni odbor, ističući da je raspisivanje konkursa u tom slučaju samo predstava za javnost, jer se unaprijed zna koji kandidat će biti izabran.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.