Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu
ilustracija

Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu

Od zadržavanja daha do toga da vas neko uplaši – postoji bezbroj različitih navodnih lekova za štucanje. Naučnici sada kažu da imaju bolje rješenje, specijalnu slamčicu za pijenje.

Kada vas zadesi štucanje, odnosno singultus kako glasi medicinski naziv, dijafragma i mišići oko rebara iznenada se stežu. Prateći unos vazduha uzrokuje zatvaranje otvora između glasnih žica i proizvodi karakterističan zvuk.

Narodnih ljekova ima koliko hoćete. Zadržavanje vazduha, pijenje malih gutljaja vode, iznenadno plašenje…

Naučnici su smislili nešto malo kontrolisanije. Patentirano pod nazivom „HiccAway", plastično oruđe je oblika slova „G“. Specijalna slamčica na kraju koji ide u čašu ima ventil, koji pruža mali otpor tokom uvlačenja.

Ideja iza ovoga jeste da pojačan napor potreban da se usisa tečnost kroz slamčicu aktivira frenični nerv i stezanje dijafragme, a posledično gutanje aktivira pneumogastrični živac.

Pošto su oba nerva odgovorna za štucanje, naučnici su smislili način da ih uposle i spriječe nastavak neželjenog fenomena.

„Odmah djeluje“, kaže doktor Ali Seifi, profesor saradnik sa Univerziteta u Teksasu.

Kako bi se isprobao uređaj, sprovedeno je istraživanje u kojem je nekoliko mjeseci učestvovalo 249 volontera.

Rezultati, objavljeni u Jama Network Open, pokazali su da je uređaj zaustavio štucanje u 92 odsto slučajeva. Devet od 10 ispitanika reklo je da im se nova „slamčica“ više dopada od drugih načina zaustavljanja štucanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.