ŽICG nema para za vraćanje dugova, ni za investicije
ilustracija

ŽICG nema para za vraćanje dugova, ni za investicije

Željeznička insfrastruktura Crne Gore (ŽICG) na kraju 2020. godine po osnovu otplate međunarodnih kredita, koji se koriste za rekonstrukciju i modernizaciju pruga, duguje 35 miliona eura, navodi se u izvještaju o realizaciji programa željeznice za prethodnu godinu, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Na osnovu projekcije ŽICG, za vraćanje kredita u naredne tri godine potrebno je obezbijediti skoro 14 miliona eura, a posljednji kredit na naplatu stiže tek 2037. godine. Za njihovo vraćanje prošle godine iz budžeta je uplaćeno gotovo četiri miliona, dok je još 6,9 miliona izdvojeno za održavanje pruga.

U izvještaju se navodi da “željeznička mreža u Crnoj Gori spada u jednu od najtežih” i da je “evidentno da ŽICG ne može iz poslovnih sredstava da finansira bilo kakvo investiciono ulaganje”, kao ni vraćanje međunarodnih kredita, a kao razlozi za to se navode nemogućnost nabavki djelova za održavanje elektro opreme zbog zastarjele tehnike; sve veće potrebe za nabavkom šina, nove opreme za nesmetano obavljanje funkcije signalno-sigurnosnih uređaja; telekomunikacionih uređaja i daljinskog upravljanja elektro postrojenjima kao i potrebe za kupovinom novih šinskih vozila i opreme za održavanje pruge.

Osim toga, na godišnje obaveze za neto zarade zaposlenih izdvajilo se 6,9 miliona eura, dok obaveze prema dobavljačima iz poslovnih sredstava iznose 1,85 miliona eura.

“I pored značajnih ulaganja kreditnih sredstava i sredstava predpristupne pomoći, sredstva za ulaganje u infrastrukturu na godišnjem nivou treba da budu značajno veća od sredstava koja se opredjeljuju iz Budžeta”, navodi se u izvještaju.

Prosječan broj zaposlenih u toku 2020. godine u ŽICG je bio 760, dok je prosječna zarada iznosila 413 euro.

“Nepovoljna starosna struktura zaposlenih (od ukupnog broja zaposlenih 47,69 odsto starosti je preko 50 godina), uslovi rada izvršnih radnika koji podliježu obaveznim periodičnim ljekarskim pregledima i radnika koji obavljaju teže fizičke poslove, zahtjevaju zapošljavanje mlađe radne snage koji za obavljanje navedenih poslova moraju obaviti neophodnu obuku. Za radove održavanja pruge neophodno je zapošljavanje većeg broja radnika naročito za poslove sezonskog održavanja pruge (čišćenje kanala, košenje trave, kavanje kosina, zamjena pragova i sl.)”, objašnjeno je u izvještaju.

Uz to prirodni odliv kadrova ne prati, kako stoji u izvještaju, adekvatna poslovna politika zapošljavanja u gotovo svim segmentima, dok problem u zapošljavanju predstavlja i nezainteresovanost kvalitetnog srednje stručnog i inženjerskog kadra za rad u izvršnim službama građevinskog i elektro održavanja imajući u vidu težinu i odgovornost poslova koje ne prati odgovarajući iznos plate, koja za inženjere iznosi 490 eura, bez minulog staža.

Dodaje se da je u narednom periodu ovom problemu potrebno posvetiti naročitu pažnju, ali i vrijeme i novac.

Negativna okolnost po ŽICG predstavlja dug od Željezničkog prevoza i Montekarga, zbog problema u likvidnosti tih preduzeća, koji je na kraju 2020. godine, prema izvještaju, iznosio malo preko dva miliona, od čega oba preduzeća duguju gotovo podjednako. Neizmirene obavezama se odnose na zakup prostora, trase, električne energije...

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.