Bogoudnice: Muškarcima smo poručile da oni nijesu čuvari društvenog, crkvenog i političkog morala

Bogoudnice: Muškarcima smo poručile da oni nijesu čuvari društvenog, crkvenog i političkog morala

Uprkos postojanju visokog rizika, zahvaljujući naporima i profesionalnosti Uprave policije, večeras je uspješno održano i završeno okupljanje feminističke grupe "Bogougodnice".

"Okupljanje žena i njihove poruke su pokazale da Srpska pravoslavna crkva nije inkluzivna prema Crnogorcima i Crnogorkama i da se pravoslavlje u Crnoj Gori nalazi u ozbiljnoj krizi i problemu. Grupa muškaraca uz uzvike "Ne damo svetinje" bili su agresivni, vulgarni i primitivni prema ženama koje su iznijele  činjenice i jasne podatke moralnom posrnuću, politizaciji i zloupotrebi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", saopštili su.

Način njihovog ponašanja prema ženama dokazao je, kako kažu,  da se ponašaju protivno učenjima hrišćanstva i pravoslavne crkve. 

"Večeras je ispred Sabornog hrama manifestovano nasilje, licemjerje, nacionalizam i mržnja što bi trebalo da zabrine one koji tvrde da brinu o pravoslavnoj vjeri. Ako su nacionalisti i uspjeli sa održe projekciju, pokazale smo im da to više nije bilo ono što su zamislili. Možda su gledali film, ali su razmišljali o nama ispred hrama. Pokazale smo nacionalistima i propagatorima i njihovim utvrđenjima u Crnoj Gori da nijesu nedostupni i da su moralno uvjek pobjedivi.  Muškarcima smo poručile, našim stajanjem, da oni nijesu, kako tvrde, čuvari društvenog, crkvenog i političkog morala i dobrog ponašanja.Žena će biti na mjestu đe joj se prohtije da bude", poručuju iz ove feminističke grupe.

Grupa muškaraca koji tvrde da su vjernici SPC su, kako kažu,  nakon završenog okupljanja Bogougodnica izazvali nerede.

"Za njih je odgovorna SPC iako je pri pripremama ovog skupa policiji saopštila da se unaprijed ograđuje od te grupe i da je navodno ne može kontrolisati i spriječiti u djelovanju. Mislimo da to nije tačno. U Crnoj Gori ne treba da postoje vjerske grupe za sijanje straha i SPC je trebala da ih javno pozove da prestanu sa djelovanjem i da odustanu od provokativne filmske projekcije. Žene Crne Gore se protive projekciji nacionalističkih i filmova prepunih mržnje u vjerskim objektima ali i u javnim prostorima koji pripadaju svim građanima i građankama", zaključile su Bogoudnice.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.