Turska i Crna Gora tradicionalno prijatelji, sljedeći korak posjeta Erdogana našoj zemlji

Đukanović sa turskim predsjednikom

Turska i Crna Gora tradicionalno prijatelji, sljedeći korak posjeta Erdogana našoj zemlji

Predsjednik Crne Gore Mila Đukanovića nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom ocijenio je da je susret bio prilika da obostrano potvrde tradicionalno prijateljske odnose između dvije zemlje i da, kako je rekao, iskaže u zadovoljstvo partnerskom saradnjom u okviru NATO-a i zajedničkim evropskim stremljenjima.

"Susret je svakako bila prilika da rezimiramo naše dosadašnje odnose. Zajedno smo konstatovali da imamo veoma frekventan politički dijalog na visokom nivou i da je sledeći korak posjeta predsjednika Erdogana Crnoj Gori koja je od ranije najavljivana ali iz raznih objektivnih razloga odlagana što će biti prilika da porazgovaramo o konkretnim sadržajima za unaprijeđenje naše međudržavne saradnje, prije svega u oblasti ekonomije. Turski investitori su već prisutni u Crnoj Gori, kako oni krupni, tako i veliki broj onih koji su tu sa nekim porodičnim preduzetničkim inicijativama i vjerujemo da u okviru programa razvoja države Crne Gore, prije svega na infrastrukturnom ali i na energetskom, turističkom i planu prerađivačke industrije ima jako puno prostora za strane investitore, uključujući i turske investitore", rekao je Đukanović.

Kako je kazao, razgovarali su i o političkim pitanjima i razmijenili mišljenja o onome što su zajednička evropska stremljenja.

"Tokom jučerašnjeg razgovora na Samitu, ne samo sa naše strane nego i od strane Visokog pedstavnika EU za bezbjednost i spoljnu politiku se ponovila konstatacija da proces konsolidacije Evrope neće biti gotov dok se ne integriše i ovaj dio Evrope u sastav EU, to je nešto što očigledno smatram dragocjenom najavom ne samo na Zapadnom Balkanu nego i u Turskoj, to je prirodno bila tema našeg razgovora. Uz to, Turska kontinuirano pokazuje interes za inteziviranje saradnje sa našim regionom u cjelini, tako da se danas čula inicijativa od strane predsjednika Erdogana da se institucionalizuje jedan novi forum koji će biti tursko – balkanski i koji će zasijedati u Istanbulu, i iskoristio je priliku da čuje moje mišljenje na tu temu što je naravno s moje strane pozdravljeno, i smatram da će to doprinijeti i našem internom, regionalnom boljem ekonomskom povezivanju i povezivanju sa drugim zemljama. Turska je jedna od zemalja koja ima izuzetne ekonomske potencijale i koja uvijek prisustvom svojih investitora i inteziviranjem spoljno trgovinske razmjene može doprinijeti dobru svake nacionalne ekonomije ili regionalne ekonomije, u ovom slučaju, Zapadnog Balkana", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.