Podaci IJZ: Od 100.000 vakcinisanih, samo 91 osoba se zarazila kovidom
Milena Popović Samardžić

Podaci IJZ: Od 100.000 vakcinisanih, samo 91 osoba se zarazila kovidom

Preliminarni podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje pokazalo je da se od 100 hiljada građana Crne Gore koji su vakcinisani u cjelosti, nakon imunizacije inficiralo samo 91. Još važnije je što niko od njih nije razvio tešku kliničku sliku niti mu je trebao respirator.

To je saopštila načelnica Odjeljenja za imunoprofilaksu IJZ, dr Milena Popović Samardžić.

“Sve osobe, njih 91, smo kontaktirali. Ni kod koga od njih nijesu konstatovane teške forme bolesti, niko od njih nije završio na respiratoru, a daleko od toga da se desio neki neželjeni efekat. Moja poruka građanima Crne Gore je – vakcinišite se. Sa svakom datom dozom svi smo na korak bliže kraju ove pandemije. Vakcinišite se”, kazala je dr Popović Samardžić.

Institut je radio i istraživanje o tome koliko su vaccine koje su dostupne u Crnoj Gori efikasne.

“Sprovodimo serološko istraživanje u domovima za stare širom Crne Gore. Preliminarni rezultati daju ohrabrujuće rezultate. Naime, od 191 štićenika u domu za stare u Risnu gdje je vakcinisano 96% ukupnog broja štićenika, pokazuje da čak 188 štićenika ima visok titara antitijela. To je jako ohrabrujući rezultat za sve nas”, poručila je načelnica imunizacije u našoj zemlji.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.