Jelena Borovinić-Bojović

"Mjere dokaz da napadi na nas nisu bili medicinski motivisani"

Svi raniji „udari“ na Ministarstvo zdravlja bili su motivisani nemedicinskim razlozima zbog kojih nijesmo niti ćemo ubuduće reagovati, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na otvaranju Medical konferencije u Petrovcu.

Borovinić Bojović je podsjetila da je prvom dozom protiv korona virusa do sada vakcinisano nešto preko 30 odsto punoljetnih, a da je u cjelosti imunizovana četvrtina odraslih, kao i da je broj zaraženih za pola godine smanjen sa 11 hiljada na današnjih manje od 400.

Pohvalila je savjesnu reakciju građana na do sada propisane mjere, zbog čega je Crna Gora jutros maksimalno liberalizovala uslove rada i života u Crnoj Gori.

Ministarka zdravlja govorila je na panelu o vakcinaciji ranjivih grupa.

"Institut za javno zdravlje Crne Gore, s naglaskom na Odjeljenje za imunoprofilaksu, proaktivno djeluje. Kolege su u stalnoj i direktnoj komunikaciji sa građanima, što mora da bude standard u našem radu. Institut ne sjedi skrštenih ruku već prati, nadzire, analizira i stavlja u pravilan kontekst informacije sa terena. Na dosadašnji uspjeh u suzbijanju epidijeme i u procesu imunizacije možemo gledati iz više uglova. Vizura koju ćemo jutros potencirati je doprinos ranjivih grupa koje su se oduprle infodemiji i sporadičnim izopačenim konstrukcijama u online svijetu na račun onih koji svakodnevno, iz sata u sat, spašavaju ljudske živote", ocjenila je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, Crna Gora je strategijski, na više nivoa, u fokus imunizacije stavila ranjive grupe.

"Prve vakcine koje su stigle u Crnu Goru bile su namijenjene zdravstvenim radnicima i štićenicima domova za stare. Patronažna služba primarne zdravstvene zaštite sprovodila je vakcinaciju ranjivih kategorija stanovništva u njihovom domu. Otvorena je besplatna telefonska linija za prijave. U funkciji su mobilni vakcinalni punktovi koji su obišli sela koja su udaljena od ambulant. Na preporuku svjetskih naučnih centara, Fajzer vakcine smo namijenili preciziranim ranjivim grupama koje stižu na nedjeljnom nivou. U okviru ciljane imunizacije upućen je poziv nevladinim urduženjima koja zastupaju prava i interese pojedinih ranjivih grupa u cilju povećanja obuhvata vakcinacijom osoba koje su u posebnom riziku. Ovi potezi dali su jasne i mjerljive rezultate", objasnila je Borovinić Bojović.

Dodala je i da je u KCCG, "koji je ključna brana crnogorskog zdravlja i svakog našeg života", vakcinisano je preko 70 odsto ljekara.

"Postoji dio onih koji i dalje nijesu u prilici da se vakcinišu jer su u procesu oporavka. Činjenica da su oni vakcinisani u ovom obimu je, ustv., poziv svakom čovjeku u Crnoj Gori da nas vakcine drže podalje od kiseoničke boce, respiratora, invazivne i neinvazivne ventilacije", navela je ona.

Napomenula je i da ne treba zanemariti uticaj infodemičara koji je, kaže, opasan kao i sama pandemija.

"Ja sam jutros na našoj Fejsbuk stranci pročitala npr. „Da li znate da u svijetu ne prihvataju donaciju krvi od vakcinisanih? Valjda zbog ugrušaka, tako kažu“ ili „Da li znate da će 70 odsto oboljelih na jesen biti vakcinisani“ ili „Lažovi, doći će septembar pa opet po istom“. Infodemija je opasna koliko i pandemija. Njene posljedice direktno ugrožavaju javno zdravlje. O ovakve navode ne smijemo da se oglušimo već vas sve pozivam da ih i ličnim primjerom demantujete. Vakcina nas drži dalje od bolnice. S obzirom na to da sam od marta radila „na prvoj liniji odbrane“, i s obzirom na to da potičem iz ljekarske familije, pa smo radnim mjestima vezani za bolnicu, moram vam reći da su svi u mojoj kući vakcinisani. I otac, koji je ljekar u penziji, i majka i suprug. Baš zbog toga što su ličnim primjerom svjedočili opasnosti korona virusa, svi su imunizovani", zaključila je ona.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.