Budžet usvojen, vraćaju se naknade majkama sa troje i više djece
Foto: Screenshot

Budžet usvojen, vraćaju se naknade majkama sa troje i više djece

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Za budžet glasala su 42 poslanika. Usvojen je amandman o naknadama za majke sa troje i više djece.

Usvojen je amandman koji se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece, koji je predložio DF.

"Za" su glasala 43 glasa prisutna poslanika. 

Slaven Radunovič iz DF rekao je da su predložili da se u budžetu stvori mogućnost da se donese zakon i počnu isplate majkama sa troje i više djece, za šta je potrebno 25 miliona.

"Imaćemo mogućnost da nakon donošenja zakona ispravimo grešku i da koliko toliko zadovoljimo njihove želje iako su se odnosile na prethodni period kad su ostale bez onoga što im je skupština izglasala", rekao je Radunović obrazlažući amandman,prenosi Pobjeda.

Prošao je amandman GP URA koji se odnosi na izdvajanje dodatnog novca za Prijestonicu Cetinje. Prihvaćeni su i još neki amandmani GP URA koji i DF-a.

Poslanik Slaven Radunović (DF) je, između ostalog, tražio da se obezbijedi million eura za obavljanje tradicionalnog popisa u ovoj godini, što je Skupština prihvatila.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da nema potrebe za dodatnih million eura, jer ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

Prošla su i dva amandmana poslanika Force Gencija Nimanbegua, koja su se odnosila na dodatan izdavanja za Ulcinji i Tuzi.

Nijesu prihvaćeni amandmani SDP-a i SD-a.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet povukao je amandman na Zakon o budžetu koji se odnosio na novo zaduženje Vlade u cilju refinansiranja postojećih dugova a pod povoljnijm uslovima.

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Skupština Crne Gore usvojila je prethodno dopune Zakona o državnoj upravi.

Zeleno svjetlo dobio je i Zakon o unutrašnjim poslovima. Prošle su i izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Poslanici crnogorskog parlamenta izjašnjavaju se danas o inicijativi za razrješenje ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, ali glasaju i o rezoluciji o Srebrenici, razrešenju predsjednika Državne izborne komisije...

Skupština je počela zasijedanje sa preko tri sata zakašnjenja,prenosi Pobjeda.

Kad je u pitanju razrješenje Leposavića, ono je moguće glasovima opozicionog DPS, koji inače bojkotuje sjednice parlamenta, još nekih opozicionih stranaka i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, koji je dio parlamentarne većine.

Poslanici DPS za sada nisu u parlamentu, a nije poznato da li će doći u salu kada na dnevnom redu bude glasanje o smjeni Leposavića i rezoluciji o Srebrenici. Iz Demokratske Crne Gore, ranije su najavili da neće glasati za smjenu Leposavića ukoliko DPS bude prisutan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.